12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

ZDA vztrajajo pri pritisku na Rusijo glede pogodbe o raketah srednjega dosega

Ameriški veleposlanik v Moskvi Jon Huntsman je v četrtek skupaj z državno podsekretarko za nadzor nad oborožitvijo Andreo Thompson vztrajal, da Rusija krši pogodbo o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega (INF) iz leta 1987, vendar zavrnil, da bi ZDA dale Rusiji kakšen ultimat.

Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je v torek v Bruslju med drugim povedal, da so ZDA začele odštevati 60-dnevni rok za prepričevanje Rusije, naj se drži pogodbe in odstrani rakete.

Thompsonova je v četrtek dejala, da je Rusija namestila več bataljonov za jedrske izstrelke srednjega dosega za ofenzivne namene, čeprav tega glede na INF ne bo smela. “Če želimo imeti kredibilen dejavnik odvračanja, potem moramo dokazati, da so naše pogodbe vredne papirja, na katerem so napisane,” je dejala.

Huntsman je dejal, da pri 60-dnevnem roku ne gre za noben ultimat Rusiji, ampak le za priložnost, da jo v tem času prepričajo v spoštovanje pogodbe.

“Ni noben ultimat. Ravno nasprotno. Gre za metodično delo dveh ameriških vlad skozi leta in številne stike z ruskimi predstavniki,” je dejal Huntsman in dodal, da gre sedaj za stresno testiranje Rusije, ali je vredna zaupanja.

“Prišli smo do točke, ko smo pripravljeni tudi nekaj narediti,” je ameriško grožnjo z odstopom od pogodbe opisal Huntsman. Šlo naj bi za to, da se ohrani integriteta razorožitvenih sporazumov na splošno, ker v Rusiji trenutno glede tega ZDA nimajo partnerja, na katerega se lahko zanesejo.

Razprava je sicer za zdaj akademska, saj ameriški odstop od pogodbe INF sam po sebi ne pomeni nič, če ZDA ne bodo začele nameščati raket srednjega dosega, kar pa lahko storijo najbližje v Evropi. Moskva bi se po mnenju ameriških analitikov sicer morala zavedati, da je oborožitveno tekmo z veliko bogatejšimi ZDA enkrat že izgubila in to v času, ko je bila del veliko večje Sovjetske zveze.

Zadnje novice

Sorodne vsebine