18.5 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

ZDA uvedle nove sankcije proti ruskim posameznikom in podjetjem

Ameriško ministrstvo za finance in State Department sta v sredo naznanila uvedbo sankcij proti novim ruskim posameznikom in organizacijam zaradi znanih grehov spodkopavanja demokratičnih držav in mednarodnih organizacij, obenem pa napovedale ukinitev sankcij proti trem podjetjem v lasti Olega Deripaske.

Oleg Deripaska je ruski oligarh, ki dela za Vladimirja Putina. V preteklosti je kreditiral nekdanjega šefa predsedniške kampanje Donalda Trumpa Paula Manaforta, proti njemu pa so bile uvedene sankcije, med drugim zaradi vpletanja v ameriške volitve leta 2016.

Sankcije so uvedene posebej proti nekdanjemu ruskemu obveščevalcu Viktorju Bojarkinu, ki je skupaj z Deripasko mešal politične štrene v Črni Gori in domnevno pripravljal atentat na premierja pred načrtovano priključitvijo države zvezi Nato.

Večina od 15 posameznikov in organizacij, ki so jih dodali na seznam sankcij, je povezanih s tako imenovanim Projektom Lahta, imenovanim po stolpnici v Sankt Peterburgu, kjer so ruski računalničarji povzročali zmedo v ZDA in po svetu s propagando in lažnimi informacijami z namenom spodkopavanja demokratičnih ustanov in vrednot.

Sankcije so uvedene tudi proti posameznikom iz ruske vojaške obveščevalne službe GRU, ki naj bi izvedla napad s kemičnim strupom v Veliki Britaniji.

“Sankcije zadevajo ljudi in organizacije, ki so del ruskega obveščevalnega in obrambnega sektorja, vpletenega v zlobne dejavnosti po svetu. Med njimi poskus vpletanja v ameriške volitve leta 2016, računalniške napade na mednarodne organizacije in uporabo kemičnega orožja v najtesnejši zaveznici ZDA,” je sporočil State Department in dodal, da Rusija s takšnimi dejavnostmi nadaljuje.

“ZDA bodo še naprej sodelovale z mednarodnimi zavezniki in partnerji pri kolektivnih ukrepih proti takšnim dejavnostim Rusije in njenim zastopnikom,” je sporočil finančni minister Steven Mnuchin. Sankcije zaradi napadov na mednarodne organizacije posebej zadevajo računalniške napade na Svetovno agencijo proti dopingu (Wada), ki je preiskovala uradno sponzorirano kršenje dopinških pravil strani ruskih športnikov na olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014.

Finančno ministrstvo pa je v sredo obvestilo kongres, da ukinja sankcije proti trem podjetjem, ki jih nadzoruje Deripaska, potem ko so se zavezala, da zmanjšajo njegov delež in vpliv. Podjetja bodo pod nadzorom in sankcije se bodo ponovno uvedle, če se ne znebijo vpliva Putinovega milijarderja.

Sankcije proti drugemu največjemu svetovnemu proizvajalcu aluminija podjetju Rusal so namreč povzročile veliko zmede in nezanesljivosti na celotnem svetovnem trgu aluminija. To so sicer storile tudi carine predsednika Donalda Trumpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine