12.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

ZDA se delno umikajo tudi iz Afganistana

Ameriški predsednik Donald Trump se je odločil, da bo iz Afganistana umaknil “pomembno število” ameriških vojakov, je povedal neimenovani vir v ameriški administraciji. Po poročanju ameriških medijev bi se lahko domov vrnila več kot polovica od 14.000 vojakov, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Odločitev je bila sprejeta. Prišlo bo do večjega umika,” je povedal vir, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah časnikov Wall Street Journal in New York Times se bo v ZDA vrnilo več kot 7000 od 14.000 ameriških vojakov, ki delujejo v Natovi misiji v podporo afganistanskim silam, bojujejo pa se tudi v ločenih operacijah proti terorizmu.

Ni sicer jasno, ali sta bila posebni odposlanec ZDA za Afganistan Zalmay Khalilzad in afganistanska vlada predhodno obveščena o umiku dela ameriške vojske. Iz urada afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija so sporočili zgolj, da bodo morebiten odziv nemudoma objavili.

Khalilzad se je sicer ta teden v Abu Dabiju sestal s talibani, ki jih skuša mednarodna skupnost prepričati v pogajanja z afganistanskimi oblastmi. Govorili naj bi tudi o dolgoletni zahtevi te skupine za umik tujih sil iz Afganistana. Posebni odposlanec si sicer prizadeva, da bi mirovni dogovor dosegli do aprilskih predsedniških volitev.

Poznavalci razmer v Afganistanu so ocenili, da delni umik ZDA pomeni veliko taktično zmago za talibane. “Bi razmišljali o prekinitvi ognja, če bi vaš glavni nasprotnik umaknil polovico svojih sil?” je povedal eden od tujih diplomatov v Kabulu, ki je želel ostati neimenovan.

Trump naj bi to odločitev sprejel v torek, ko je tudi Pentagonu sporočil, da namerava umakniti ameriško vojsko iz Sirije. Ta dva ukrepa bi lahko imela velike geopolitične posledice za regiji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine