19.5 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

ZDA pošiljajo bojno skupino z letalonosilko na Bližnji vzhod kot svarilo Iranu

ZDA pošiljajo bojno skupino z letalonosilko in bombniki na Bližnji vzhod. Kot je v nedeljo sporočil svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost John Bolton, gre za jasno in nedvoumno sporočilo Iranu.

Bolton je dejal, da je napotitev bojne skupine z letalonosilko USS Abraham Lincoln na območje ameriškega centralnega poveljstva odgovor “na številne skrb vzbujajoče znake in opozorila”. Pri tem ni pojasnil, za kaj gre.

Po njegovih besedah je cilj napotitve “poslati jasno in nedvoumno sporočilo iranskemu režimu, da bo sleherni napad na ameriške interese in interese naših zaveznikov naletel na neizprosno silo”.

“ZDA si ne želijo vojne z iranskim režimom, vendar pa smo polno pripravljeni na vsak napad, bodisi posreden, bodisi revolucionarne garde ali rednih iranskih sil,” je zagrozil Bolton.

ZDA so pred letom dni enostransko izstopile iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu in nato znova uvedle sankcije proti islamski republiki. Še posebej so se spravile na iransko naftno industrijo, ki je glavni vir dohodka za državo.

Washington je nedavno sporočil, da bo uvedel sankcije proti državam, ki bodo še naprej kupovale iransko nafto. Prav tako je za teroristično organizacijo razglasil iransko revolucionarno gardo.

Teheran je zagrozil, da bo v odgovor na ameriške ukrepe blokiral Hormuško ožino, eno najpomembnejših ladijskih poti na svetu, ki povezuje Perzijski in Omanski zaliv.

Zadnje novice

Sorodne vsebine