10.3 C
Ljubljana
nedelja, 17 oktobra, 2021

ZDA pod vodstvom Trumpa v septembru načrtujejo zasedanje VS ZN o Iranu

Predsednik ZDA Donald Trump konec septembra načrtuje srečanje z voditelji držav članic Varnostnega sveta Združenih narodov o Iranu, je v torek sporočila veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley.

Po njenih navedbah želijo ZDA, ki trenutno predsedujejo Varnostnemu svetu Združenih narodov, s srečanjem okrepiti pritisk na Teheran zaradi njegovega domnevnega kršenja resolucij VS ZN.

“Predsednik Trump je odločen, da je potrebno zagotoviti delovanje Irana v skladu z mednarodnim redom,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala Haleyjeva. Dodala je, da Iran krši resolucije VS ZN s tem, ko “še naprej podpira terorizem, nadaljuje s poskusi balističnih raket in prodajo orožja Hutijem v Jemnu”. “Vse to so grožnje regiji in o vsem tem mora spregovoriti mednarodna skupnost,” je še dejala.

Hkrati je veleposlanica zavrnila, da si ZDA prizadevajo za spremembo režima v Iranu in dejala, da bodo ZDA še naprej podpirale želje “iranskega naroda”.

Namestnik ruskega veleposlanika pri ZN Dmitrij Poljanskij je ob tem poudaril, da bi na srečanju morali govoriti tudi o posledicah umika ZDA iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu.

Iran po navedbah AFP pa očitno ne bo edina tema, ki bo razdvajala ZDA in ostalih 14 članic VS ZN med septembrskim predsedovanjem ZDA. Na kritike Rusije, Bolivije in Kitajske je tako že naletela odločitev Washingtona o današnjem srečanju na temo krvavih protivladnih protestov v Nikaragvi. Menijo namreč, da nemiri v tej državi ne ogrožajo mednarodne varnosti in miru.

ZDA so se maja letos odločile za umik iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu in avgusta tudi uvedle enostranske sankcije proti islamski republiki. Zaradi tega je Teheran na Meddržavno sodišče v Haagu že vložil zahtevo po odpravi enostranskih sankcij. Evropa je doslej zavračala, da bi se pridružila sankcijam ZDA. Ob tem so japonski mediji v začetku tedna poročali, da je Tokio pristal na preklic uvoza iz Irana.

Zadnje novice

Sorodne vsebine