6.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

ZDA obsodile rusko agresijo proti Ukrajini

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v ponedeljek sporočil, da ZDA obsojajo agresivno dejanje Rusije in jo pozivajo, naj vrne Ukrajini ladje in mornarje, ki jih je zajela v nedeljo v Črnem morju. Predsednik ZDA Donald Trump je dejal le, da mu ni všeč, kar se dogaja in upa, da se bodo zadeve uredile. VS ZN je na dveh sejah govoril o razmerah.

Pompeo je sporočil, da je Rusija 25. novembra nevarno zaostrila položaj v Kerški ožini, ko je ruska ladja trčila ob ukrajinsko in streljala ter poškodovala posadko, nato pa zajela tri ukrajinske ladje in člane posadke. ZDA izražajo globoko zaskrbljenost nad incidentom, ki predstavlja kršitev mednarodnega prava.

ZDA agresivno dejanje Rusije obsojajo in jo pozivajo, naj vrne ladje in mornarje, spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine v mednarodno priznanih mejah tudi glede teritorialnih voda.

Pompeo je prav tako dejal, da ZDA pozivajo obe strani k zadržanosti in spoštovanju mednarodnih zavez in obveznosti. “Predsednika Vladimir Putin in Petro Porošenko naj nemudoma neposredno uredita položaj,” je še sporočil Pompeo in dodal, da ZDA zavračajo ruski poskus priključitve Krima.

Pompeo je kasneje po telefonu govoril s Porošenkom in State Department je sporočil, da je ameriški državni sekretar Ukrajincu ponovno potrdil trdno podporo ZDA državni suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine, vključno s teritorialnim morjem. Porošenko se mu je zahvalil in podčrtal pomen enotnosti zahodnih držav pred rusko agresijo. Pompeo se je s tem strinjal in dejal, da ceni ukrajinske korake za umiritev položaja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine