14.4 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

ZDA ne bodo več financirale agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem

ZDA ne bodo več financirale agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), ki skrbi za pet milijonov palestinskih beguncev, poročajo tuje tiskovne agencije. Do odločitve prihaja medtem, ko želi administracija predsednika ZDA Donalda Trumpa doseči, da ZN spremenijo opredelitev, kdo je palestinski begunec.

 

Odločitev je v petek sporočil State Department, češ da je delo agencije “nepopravljivo polno napak”. Washington agenciji oporeka, da “v nedogled širi skupnost tistih, ki so upravičeni do pomoči, kar je nevzdržno in zaradi česar je v krizi že leta”, je povedala tiskovna predstavnica Heather Nauert.

Izrael je pričakovano pozdravil odločitev ZDA. Državi skoraj 70 let stari agenciji ZN oporekata vztrajanje pri stališču, da so mnogi Palestinci begunci s pravico do vrnitve na svoje domove, s katerih so pobegnili ali bili pregnani med vojno leta 1948, kateri je sledila ustanovitev Izraela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Neimenovani predstavnik urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je ob tem “utrditev begunskega statusa Palestincev” označil za enega od problemov, ki ohranjajo bližnjevzhodni konflikt. Podprl je še napoved Washingtona, da bo skušal najti način, da odločitev ne bo prizadela “nedolžnih Palestincev”.

Palestinski veleposlanik v ZDA Hosam Zomlot je ZDA obtožil, da so “zanikale svoje zaveze in odgovornosti do agencije”, ki je bila ustanovljena z resolucijo Generalne skupščine ZN leta 1949. “S prevzemom najbolj skrajne izraelske retorike o vseh vprašanjih, vključno z vprašanjem pravic več kot petih milijonov palestinskih beguncev, je ameriška administracija izgubila status mirovnega posrednika in škodi ne samo že tako vnetljivi situaciji ampak tudi možnostim za mir v prihodnosti,” je izpostavil.

New York Times je poročal, da želi Trumpova administracija z ukrepom povečati pritisk na palestinske voditelje, da sprejmejo ameriški predlog mirovnega sporazuma z Izraelom. Ti so se na odločitev ostro odzvali.

Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudejna je poudaril, da korak “ne služi miru, ampak prej okrepitvi terorizma v regiji”. Washington krši resolucije ZN, zato bi moral ZN sprejeti trdno stališče do odločitve ZDA in sprejeti ustrezne korake, je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Član izvršnega odbora Palestinske osvobodilne organizacije Sajeb Erekat pa je izpostavil, da je naloga UNRWA zagotoviti pomoč beguncem, dokler palestinsko vprašanje ne bo v celoti rešeno.

Tiskovni predstavnik agencije UNRWA Chris Gunnes je v vrsti tvitov izrazil globoko obžalovanje in presenečenje nad odločitvijo Washingtona, ki je obnovil dogovor o financiranju decembra lani. Zavrnil je oceno, da so “šole, zdravstveni centri in programi za nujno pomoč” nepopravljivo polni napak. Spomnil je, da gre dokazljivo za enega najbolj uspešnih procesov človeškega razvoja na Bližnjem vzhodu in napovedal okrepitev prizadevanj za pridobitev zadostnih sredstev.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je poudaril, da “agencija uživa njegovo polno zaupanje” ter pozval druge države, naj ji pomagajo zapolniti nastalo finančno luknjo, da bo lahko še naprej nudila pomoč življenjskega pomena.

Agencija ZN opozarja, da bo letos težko zagotovila pomoč palestinskim beguncem, če ne bo pridobila manjkajočih 200 milijonov dolarjev. Nemčija, zalivske in druge države so že napovedale, da bodo agenciji namenile več sredstev, a ni jasno, če bo to dovolj, navaja Deutsche Welle.

UNRWA Palestincem, ki živijo na palestinskih ozemljih pod izraelsko okupacijo in palestinskim beguncem brez lastnih sredstev v begunskih taboriščih v Libanonu, Siriji in Jordaniji zagotavlja zdravstvo, nujno pomoč za preživetje ter šolanje 526.000 otrokom. ZDA so bile do lani njena največja posamična donatorka, saj so prispevale okoli 30 odstotkov vseh sredstev.

Lani so ZDA agenciji namenile 355 milijonov ameriških dolarjev (305 milijonov evrov), Trumpova administracija pa ji je ob zahtevi reform letos namenila samo 60 milijonov dolarjev.

ZDA so omenjeno odločitev o zmanjšanju sredstev letos januarja sprejele po tvitu Trumpa, v katerem se je pritoževal, da ZDA ne dobijo dovolj spoštovanja, čeprav so največja donatorka agenciji. Trumpov tvit je sledil odločitvi večine članic Generalne skupščine ZN, da podprejo resolucijo proti Trumpovemu priznanju Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela, kar je v nasprotju s temeljem bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj in resolucijami ZN. Trump je Jeruzalem kot prestolnico priznal 6. decembra lani.

Zadnje novice

Sorodne vsebine