9.1 C
Ljubljana
četrtek, 29 februarja, 2024

ZDA izstopile iz Sveta ZN za človekove pravice, ker ta služi v posmeh varstvu človekovih pravic – to je slabo sporočilo tudi za Slovenijo, ki je prevzela predsedovanje!

Ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Nikki Haley se je v torek zvečer pridružila državnemu sekretarju Miku Pompeu, ki je napovedal umik Združenih držav iz Sveta ZN za človekove pravice, in potrdila, da se ZDA tudi uradno umikajo. “Ta korak ni umik proti zavezam človekovih pravic,” je dejala Haleyeva in dodala, da je ravno nasprotno: “Za ta korak smo se odločili, ker nam naša zaveza ne dovoljuje, da ostanemo del hinavske organizacije, ki služi le sebi in je v posmeh človekovim pravicam.” Ker je predsedovanje svetu prevzela Slovenija, je to tudi sporočilni znak zgrešene zunanje politike države zadnjih nekaj let.

 

Za izstop so se odločili po tem, ko je svet obsodil Izrael zaradi nasilja in smrtnih žrtev v Gazi, čeprav je Hamas priznal, da je bilo od 50 od 62 Palestincev, ki so umrli v nedavnih izgredih na izraelski meji z Gazo, pripadnikov ravno te teroristične skupine. Trije člani pa so pripadali palestinskemu islamskemu džihadu, kar so potrdili tudi sami.

Kuvajt, arabski predstavnik sveta, je dejal, da bi moral biti Izrael obsojen “na najstrožji način in nemudoma prenehati z vojaškimi represijami, kolektivnimi kaznimi in nezakonito uporabo sile proti civilistom, tudi v Gazi”, poroča Breitbart. Zato so se oglasile ZDA in jasno povedale, da je neproporcionalno zanimanje in vztrajna sovražnost do Izraela dokaz, da se svet odloča na podlagi političnih interesov in ne človekovih pravic.

Slovenija s prorusko politiko
Svetu ZN trenutno predseduje Slovenija, novoizvoljena članica odbora ZN za človekove pravice pa je postala mednarodna pravnica Vasilka Sancin. Medtem ko se ZDA borijo proti sovražnosti do Izraela, pa je Slovenija že štiri leta vodila intenzivno prorusko politiko. Zunanji minister Karl Erjavec nas je preusmeril na vzhod in jugovzhod, obrnil se je proti Iranu, Turčiji, trinajstkrat je šel v Moskvo in niti enkrat v Ameriko. Mnogi so prepričani, da mora biti prorusko usmerjena politika sanirana.

A. G./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine