12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

ZDA izgnale venezuelska diplomata

ZDA so v sredo vršilcu dolžnosti veleposlanika Venezuele v ZDA Carlosu Ronu in namestniku generalnega konzula Venezuele v teksaškem Houstonu dale na voljo 48 ur časa, da zapustita državo. Izgon diplomatov je povračilni ukrep za izgon dveh ameriških diplomatov iz Venezuele.

 

Venezuela je namreč v torek izgnala vršilca dolžnosti ameriškega veleposlanika in njegovega namestnika v Caracasu. State Department je sporočil, da so odločitev sprejeli v skladu z 9. členom Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih in 23. členom Dunajske konvencije o konzularnih odnosih.

State Department je izgon svojih dveh diplomatov iz Venezuele označil za neupravičen, ker sta opravljala svoje delo v skladu z diplomatsko prakso in določili Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih.

Venezuela je Todda Robinsona in namestnika Briana Naranja obtožila vpletanje v notranje zadeve in celo vpletenosti v vojaško zaroto.

Njun izgon je venezuelski predsednik Nicolas Maduro odredil po tem, ko so ZDA po nedeljskih predsedniških volitvah v Venezueli okrepile sankcije proti državi. Na spornih volitvah je znova slavil Maduro, ki bo tako na položaju ostal še šest let.

Zadnje novice

Sorodne vsebine