3.5 C
Ljubljana
sobota, 3 decembra, 2022

ZDA in Južna Koreja obnovili vojaške vaje

Južna Koreja in ZDA sta danes obnovili vojaške vaje manjšega obsega, ki sta jih sicer po junijskem vrhunskem srečanju ameriškega predsednika Donalda Trumpa s severnokorejskim voditeljem Kom Jong-unom odložili za nedoločen čas. Na vajah Korejskega programa izmenjave marincev sodeluje okoli 500 vojakov.

Potekale bodo v kraju Pohang na jugu Južne Koreje in trajale dva tedna, so danes sporočili z južnokorejskega ministrstva za obrambo. Kot so dodali, so že v preteklosti dali vedeti, da bodo izvajali vaje manjšega obsega z ZDA na ravni bataljonov, kot so bile načrtovane, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA imajo v Južni Koreji nameščenih 28.500 vojakov, ki služijo kot zaščita pred z jedrskim orožjem opremljeno Severno Korejo. Washington in Seul že leta izvajata vojaške vaje, ki so po njunih trditvah izključno obrambne narave, a Pjongjang v njih vidi priprave na invazijo na svoje ozemlje.

Poleg vaj, ki sta jih državi danes obnovili, sta avgusta odpovedali tudi vsakoletne manevre Svobodni stražar Ulchi, na katerih bi sodelovalo več deset tisoč vojakov. Prav tako sta za nedoločen čas suspendirali za december predvidene letalske vaje Oprezni as.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine