10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

ZDA bodo prekinile oskrbo z gorivom arabske koalicije v Jemnu

ZDA ne bodo več oskrbovale z gorivom letal koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, ki izvaja napade v Jemnu. Odločitev verjetno ne bo imela večjega vpliva na vojaške zmožnosti arabske koalicije, ki se v Jemnu na strani vlade bori proti hutijskim upornikom, bo pa končala del spornega sodelovanja ZDA v tem konfliktu.

 

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je v posvetovanju z ZDA “zahtevala prekinitev oskrbe z gorivom v zraku za svoje operacije”, sporočilo kraljevine povzema portal Deutsche Welle. Ob tem so iz Rijada še sporočili, da sta kraljevina in koalicija “nedavno povečali zmožnosti za zračno oskrbo z gorivom v Jemnu”.

Ameriški obrambni minister James Mattis je v izjavi podprl odločitev arabske koalicije. ZDA bodo po njegovih navedbah še naprej “ostale osredotočene na podporo rešitvi konflikta”. Dodal je, da bodo ZDA poleg tega s koalicijo tudi v bodoče sodelovale na področju humanitarnosti in boja proti terorizmu v regiji.

Ameriški časnik Washington Post je sicer že v petek poročal, da administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa v času vse večjega pritiska javnosti in ameriškega kongresa načrtuje prekinitev tega dogovora glede oskrbe z gorivom.

Ameriški kongres je namreč zagrozil s sankcijami, da bi končal vpletenost ZDA v jemenski vojni.

Savdska Arabija, ki se sooča z mednarodnimi kritikami zaradi številnih civilnih žrtev napadov koalicije v Jemnu, je v zadnjem času tudi pod močnim mednarodnim pritiskom zaradi umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija na savdskem veleposlaništvu v Istanbulu.

Jemen je v primežu nasilja od septembra 2014, ko so Hutiji vdrli v Sano in prisilili vlado predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija k odstopu. ZDA v tem konfliktu podpirajo koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije, ki je marca 2015 sprožila vojaško operacijo proti upornikom, ki uživajo podporo Irana.

ZDA so doslej letalom koalicije priskrbele okoli 20 odstotkov oskrbe z gorivom, v jemenski vojni pa med drugim sodelujejo tudi na področju urjenja sil in oskrbe z orožjem.

Do odločitve sicer prihaja v času srditih spopadov za strateško pomembno pristaniško mesto Hudajda ob Rdečem morju, preko katerega prihaja skoraj 80 odstotkov vsega uvoza države in vsa mednarodna humanitarna pomoč. Jemenske provladne sile, ki jih vojaško podpirata Savdska Arabija in Združeni arabski emirati, od začetka meseca izvajajo kopenske operacije za mesto, ki je v rokah Hutijev. V petek so provladne sile zavzele glavno mestno bolnišnico.

Od leta 2015 je v spopadih v Jemnu umrlo okoli 10.000 ljudi, 56.000 jih je bilo ranjenih, navaja Svetovna zdravstvena organizacija, a človekoljubne organizacije ocenjujejo, da so te številke mnogo višje. V državi se po ocenah ZN soočajo z najhujšo humanitarno krizo na svetu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine