15.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

ZDA bodo povečale število svojih vojakov v Nemčiji

Ameriška vojska je danes sporočila, da bo do septembra 2020 v Nemčiji namestila dodatnih 1500 ameriških vojakov. Nemčija, kjer je trenutno več kot 33.000 ameriških vojakov, je to odločitev pozdravila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so zapisali na evropskem poveljstvu ameriške vojske, to kaže na “trajno zavezanost ZDA Natu in naši skupni nameri za podporo evropski varnosti”. “Del rasti ameriške vojske bo potekal tudi v Evropi, saj obramba zaveznic v Natu in odvračanje agresije ostajata prioriteti,” so dodali.

Ameriški veleposlanik v Nemčiji Richard Grenell je ob tem poudaril, da so “Američani zavezani krepitvi transatlantskega zavezništva”. Obljuba predsednika ZDA Donalda Trumpa za okrepitev ameriških obrambnih zmogljivosti pa pomeni, da je močnejša tudi Evropa, je povedal.

Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je povečanje števila ameriških vojakov v Nemčiji označila za “dobrodošel znak vitalnosti transatlantskih odnosov” in “zavezanosti skupni varnosti”.

Trump je sicer pogosto kritičen do drugih držav članic zavezništva, ki jim očita predvsem, da namenjajo premalo sredstev za obrambo. Članice Nata so se namreč leta 2014 zavezale, da bodo v desetih letih delež, namenjen obrambi, povečale na dva odstotka BDP. Nemčija trenutno namenja 1,2 odstotka, napovedala pa je povečanje na 1,5 odstotka BDP.

Ameriški predsednik je julija na vrhu Nata Nemčiji očital tudi, da je zaradi energetskega sodelovanja z Rusijo, konkretno zaradi plinovoda Severni tok 2, njena ujetnica. Še isti dan pa je hvalil odlične odnose z Berlinom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine