16.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

ZDA Assangea obtožile še vohunstva

Ameriško pravosodno ministrstvo je v četrtek proti ustanovitelju Wikileaksa Julianu Assangeu vložilo še 17 novih obtožb, tudi zaradi vohunstva, ker je objavil zaupne dokumente Pentagona in State Departmenta, ki jih je posredoval vojak Bradley Manning. Grozi mu več deset let zapora.

Tožilstvo trdi, da je Assange usmerjal Manninga, ki se po spremembi spola sedaj imenuje Chelsea Manning, in z objavo škodoval nacionalni varnosti ZDA in njenih zaveznikov ter pomagal sovražnikom. Assange je trenutno zaprt v Londonu, kjer čaka na izročitev ali ZDA ali Švedski, kjer je obtožen posilstva.

Pravosodno ministrstvo ZDA je Assangea doslej obtožilo le sodelovanja v zaroti z Manningom pri vlomu v računalnike ameriške vlade. Sedaj se je odločilo za ostrejši pristop, ki ga ni docela pojasnilo.

“Assange ni novinar. Noben odgovoren novinar ne bi namerno objavil imen posameznikov, za katere ve, da so zaupni viri na vojnem območju in jih s tem izpostavil smrtni nevarnosti,” je dejal pomočnik pravosodnega ministra John Demers.

Assange ni obtožen le objave zaupnih informacij, ampak tudi zaradi prizadevanj, da pride do njih. Obtožnica navaja, da je leta 2010 objavil več sto tisoč dokumentov, vendar pa ga bremeni le objave dokumentov, ki so povezani z identiteto zaupnih virov. Za številne od 17 novih obtožb je zagrožena zaporna kazen od pet do 10 let, kar pomeni, da mu v primeru obsodbe grozi več desetletij za zapahi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine