10.3 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Zastrupitev Navalnega odmeva – zunanji ministri skupine G7 od Rusije zahtevajo pojasnila

Zunanji ministri skupine industrijsko najrazvitejših držav G7 so v torek od Rusije zahtevali, da hitro poišče krivce za zastrupitev ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega in sproži pregon proti njim.

 

 

“Zunanji ministri G7 Rusijo pozivamo, da hitro in v celoti razišče, kdo je odgovoren za to gnusno zastrupitev in glede na ruske zaveze v konvenciji o kemičnem orožju storilce privede pred roko pravice,” so v skupni izjavi zapisali ministri ZDA, Velike Britanije, Nemčije, Francije, Kanade, Italije in Japonske.

“Še naprej bomo pozorno spremljali, kako se Rusija odziva na mednarodne pozive k razjasnitvi zastrupitve Navalnega,” so dodali v izjavi, ki so jo objavile ZDA.

Dodali so, da ostajajo zavezani podpori demokraciji, vladavini prava in človekovim pravicam v Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O zastrupitvi ruskega opozicijskega politika je druge članice skupine G7 obvestila Nemčija, kjer se Navalni zdravi in kjer so tudi ugotovili, da je bil zastrupljen z živčnim strupom iz družine novičok. Njegovo zdravstveno stanje se sicer izboljšuje, od ponedeljka ni več v umetni komi.

Njegovi sodelavci trdijo, da je bil zastrupljen po ukazu ruske vlade, ta pa kakršnokoli vpletenost zanika. Dogajanje je zaostrilo odnose med Moskvo in Berlinom, po objavi nemških ugotovitev so obsodbe prišle tudi iz številnih drugih zahodnih držav in organizacij.

Zadnje novice

Sorodne vsebine