12.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Zaradi koronavirusa znova razglasili izredne razmere tudi na Češkem

Zaradi vse več okužb z novim koronavirusom so danes tako kot na Slovaškem tudi na Češkem znova razglasili izredne razmere. Te bodo od prihodnjega ponedeljka veljale 30 dni, je sporočil zdravstveni minister Roman Prymula. Zapiranje meja ali podjetij in omejitve svobode gibanja, kakršne so veljale med izrednimi razmerami spomladi, niso predvidene.

 

Razglasitev izrednih razmer sama po sebi ne pomeni novih omejitev, nudi pa vladi zakonsko podlago za sprejem nekaterih ukrepov, ki jih ob obstoječi zakonodaji ne bi mogla. Po besedah Prymule načrtujejo omejitve na področju zbiranja ljudi in prostočasnih dejavnosti.

Športi dogodki se bodo denimo odvijali brez gledalcev, dogodki, na katerih se poje, bodo odpovedani. V nekaterih huje prizadetih regijah bodo začasno zaprli nekatere šole. Prireditve v zaprtih prostorih bodo omejene na deset ljudi, na prostem pa na dvajset, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Bodo pa v nasprotju z dvomesečnimi izrednimi razmerami, ki so bile v državi v veljavi spomladi, tokrat meje ostale odprte. Zaenkrat niso predvidene niti dodatne omejitve za podjetja in gostinske obrate.

“Ne želimo sprejemati takih ukrepov kot marca, ko so imeli težke posledice za gospodarstvo in življenje naših državljanov,” je zagotovil premier Andrej Babiš.

Kot je odločitev za izredne razmere utemeljil Prymula, si želijo ustaviti skokovito naraščanje okužb, da bi preprečili težave pri zdravniški oskrbi. Predvideva, da bodo izredne razmere čez mesec dni odpravljene in jih ne bo več treba podaljševati. Regionalne in senatne volitve bodo v petek in soboto potekale kot načrtovano.

Opozicija vladi očita, da se je prepozno odzvala na svarila glede krize. Razglasitev izrednih razmer pa razume kot priznanje, da je vlada v boju proti širjenju okužb “odpovedala”, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

V državi z 10,7 milijona prebivalcev so v zadnjih tednih okužbe izjemno hitro naraščale. Dnevno poročajo o med 2000 in 3000 novimi primeri.

Zadnje novice

Sorodne vsebine