25.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Zaradi dogovora ZN o migracijah v krizi tudi belgijska vlada

Zaradi globalnega dogovora Združenih narodov o migracijah se je v krizi znašla tudi belgijska vlada. Premier Charles Michel namreč dogovor podpira, medtem ko mu koalicijska flamska nacionalistična stranka N-VA nasprotuje. Liberalna stranka Open Vld je tako danes posvarila pred razpadom vlade.

Vodja te koalicijske stranke Gwendolyn Rutten je ob tem dejala, da bi bile predčasne volitve, ki se omenjajo zaradi krize, neumnost. Verjame v premierjeve sposobnosti posredovanja, je povedala. Michel je sicer po intenzivnih pogovorih pretekli konec tedna napovedal kompromisni predlog, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

N-VA dogovoru ostro nasprotuje in zahteva, da Belgija ne pristopi k dogovoru. Ta flamska stranka je sicer pod vse večjim pritiskom, saj flamska regionalna stranka Vlaams Belang, ki je njena konkurentka na desni strani političnega pola, prav tako nasprotuje dogovoru. Za soboto so napovedali dogodek proti dogovoru v flamskem regionalnem parlamentu, ki se ga bosta udeležila tudi ameriški ideolog Steve Bannon in francoska desničarka Marine Le Pen.

Zadnje novice

Sorodne vsebine