14.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Zaradi dogovora z Makedonijo razpada grška koalicija

Zaradi grškega dogovora z Makedonijo o preimenovanju slednje je vodja grške desne nacionalistične koalicijske stranke Neodvisni Grki (Anel) Panos Kamenos danes odstopil s položaja obrambnega ministra in napovedal izstop stranke iz koalicije. Odločitev je sporočil po srečanju s premierjem Aleksisom Ciprasom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Na srečanju s Ciprasom sta vodji koalicijskih strank razpravljala o dogovoru med Atenami in Skopjem, da se ime grške severne sosede spremeni v Severna Makedonija.

“Spor z Makedonijo mi ne dopušča, da ne bi žrtvoval svojega položaja,” je dejal Kamenos po srečanju. Ob tem je še sporočil, da se njegova stranka umika iz vlade. “Zahvalil sem se premierju za sodelovanje in pojasnil, da zaradi te nacionalne zadeve ne moremo nadaljevati,” je pojasnil.

Cipras je v minulih dneh že dal vedeti, da bo v primeru izgube podpore Anela v parlamentu zahteval glasovanje o zaupnici, še preden bo v parlamentarni postopek vložil ratifikacijo sporazuma s Skopjem. Če ne bo uspel zagotoviti podpore 151 poslancev, bo izpeljal še nekaj reform, preden bo razpisal predčasne volitve. Vladi se sicer mandat izreče oktobra.

Makedonski parlament je v petek s potrebno dvotretjinsko večino sprejel spremembe ustave, s katerimi se bo v skladu s sporazumom z Grčijo država preimenovala v Severno Makedonijo.

Prespanski dogovor, ki sta ga državi dosegli junija lani, bo po desetletjih grške blokade zaradi imena odprl pot Makedoniji v EU in Nato, a ratificirati ga mora tudi grški parlament. Šele s to ratifikacijo bo sprememba imena stopila v veljavo.

Za ratifikacijo sporazuma v grškem parlamentu je potrebna navadna večina najmanj 151 poslancev v 300-članskem parlamentu. Ciprasova vlada ima v parlamentu tesno večino 152 poslancev, od katerih jih je 145 iz njegove leve stranke Siriza, sedem pa iz Kamenosovega Anela, ki sporazuma ne podpira. Kamenos je večkrat zahteval tudi referendum na to temo.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine