10.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

Zaporne kazni za novinarje turškega opozicijskega časnika

Sodišče v turškem mestu Silivri je v sredo obsodilo novinarje opozicijskega časnika Cumhuriyet zaradi pomoči prepovedanim terorističnim organizacijam. V časopisu so zatrdili, da jih to ne bo ustavilo in da bodo bralcem še naprej prinašali resnico.

 

Cumhuriyet, kar v turščini pomeni “republika”, je bil ustanovljen leta 1924, leto dni po ustanovitvi turške republike. Časnik je zelo kritičen do predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in na naslovnici pogosto objavlja zgodbe, ki niso po godu šefu države.

Sodišče v Silivriju, mestu nedaleč od Istanbula, je izreklo večletne zaporne kazni 13 novinarjem in vodilnim uslužbencem Cumhuriyeta, ker so “pomagali in podpirali teroristične organizacije, ne da bi bili njihovi člani”. Do pravnomočnosti sodbe ostajajo na prostosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Nobena kazen ne bo ustavila našega novinarskega dela. Če bo treba, bomo šli spet v zapor, vendar bomo nadaljevali novinarsko delo,” je dejal odgovorni urednik časnika Murat Sabuncu, ki je bil obsojen na sedem let in pol zapora.

Sodnik je odredil izpustitev na prostost direktorja časopisa Akina Atalaya, ki je bil v priporu več kot 500 dni, čeprav je bil obsojen na osem let, en mesec in 15 dni zapora. Glavni preiskovalni novinar Ahmet Sik je dobil sedem let in pol zaporne kazni.

Atalay je ob prihodu iz zapora, kjer sta ga pričakali žena in množica podpornikov, dejal, da Cumhuriyet ne bo klonil pod pritiski in grožnjami. “Kot pravimo vselej, ne morejo ustrahovati Cumhuriyeta, ki bo bralcem še naprej govoril resnico,” je izjavil za novinarje.

Tožilstvo je novinarjem in vodstvu časnika očitalo, da s svojim poročanjem podpirajo tri organizacije, ki jih imajo turške oblasti za teroristične – Kurdsko delavsko stranko, skrajno levičarsko Revolucionarno ljudsko osvobodilno stranko in gibanje klerika Fethullaha Gülena, ki mu oblasti pripisujejo odgovornost za spodleteli državni udar leta 2016.

Obtoženi so vztrajali so obtožbe proti njim absurdne in da gre za politično motiviran sodni proces.

Preiskovalni novinar Sik velja za enega največjih kritikov Gülenovega gibanja. Leta 2011 je objavil knjigo z naslovom Imamova vojska, v kateri je razkril vpliv, ki ga ima skupina v glavnih turških institucijah.

Novinar Kadri Gursel je bil obsojen na dve leti in pol zapora, karikaturist Musa Kart je dobil tri leta in devet mesecev, računovodja Emre Iper pa tri leta in mesec zapora.

Predstavnica turškega Amnesty International Milena Buyum je dejala, da tožilstvu med sojenjem ni uspelo predstaviti nikakršnega dokaza o kakršnih koli kaznivih dejanjih. “Te politično motivirane obsodbe so jasno namenjene ustrahovanju in utišanju sleherne oblike nestrinjanja,” je dejala.

Po podatkih organizacije P24, ki se bori za svobodo medijev, je v Turčiji za zapahi več kot 160 novinarjev. Večina jih je bila aretirana v času izrednih razmer, uvedenih po spodletelem puču julija 2016.

Zadnje novice

Sorodne vsebine