7.2 C
Ljubljana
torek, 26 oktobra, 2021

Zahod zagotavlja, da bo Asad plačal za napad s sarinom pred letom dni

ZDA in njene evropske zaveznice so leti dni po napadu s sarinom na uporniško mesto Kan Šejkun v Siriji zagotovile, da bo sirski predsednik Bašar al Asad odgovarjal za to dejanje.

 

“Danes mineva leto dni od gnusnega napada, v katerem so Asadove sile uporabile živčni plin sarin s tragičnimi posledicami za stotine moških, žensk in otrok,” so v skupni izjavi zapisali zunanji ministri ZDA, Velike Britanije, Francije in Nemčije. Ob tem so obsodili vsakršno uporabo kemičnega orožja.

Zagotovili so, da bodo vsi odgovorni odgovarjali za to dejanje. “Ne bomo mirovali v prizadevanjih za pravico za žrtve teh odvratnih napadov v Siriji,” so dodali zunanji ministri.

Sirske letalske sile so 4. aprila lani okoli 7. ure zjutraj napadle majhno mesto Kan Šejkun, ki je bilo v rokah upornikov. Po podatkih ZN so imeli številni prebivalci simptome napada z živčnim plinom, več kot 80 jih umrlo.

Ameriški predsednik Donald Trump je na napad odgovoril tri dni kasneje, ko so z ameriških ladij v Sredozemskem morju izstrelili 59 raket na sirsko vojaško bazo.

Sirski predsednik Asad je zanikal, da bi ukazal napad.

Zadnje novice

Sorodne vsebine