11.4 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Zadeva Huawei: Zveza Nato jo jemlje zelo resno

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes izjavil, da v zavezništvu resno jemljejo varnostne pomisleke glede vloge kitajske telekomunikacijske družbe Huawei pri izgradnji omrežja G5 v zahodnih državah.

 

Stoltenberg je na novinarski konferenci v Bruslju dejal, da so v Natu začeli notranja posvetovanja glede Huaweija, ki po trditvah ZDA predstavlja grožnjo za Evropo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA in več drugih zahodnih držav so izključile Huawei iz razvoja hitrega mobilnega omrežja pete generacije 5G zaradi tesnih vezi podjetja s kitajsko vlado.

“Nekatere države članice so izrazile zaskrbljenost glede Huaweija in njegove vloge pri zagotavljanju infrastrukture 5G. Nato te pomisleke jemlje zelo resno,” je dejal Stoltenberg.

“Zdaj se podrobno posvetujemo glede tega vprašanja, vključno z varnostnimi vidiki investicij v omrežja 5G,” je dodal generalni sekretar Nata.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v torek dejala, da se bo Berlin posvetoval z Washingtonom glede uporabe Huaweijeve tehnologije. ZDA so pred tem zagrozile, da bodo omejile obveščevalno sodelovanje z Nemčijo, če bo pri izgradnji telekomunikacijske infrastrukture uporabila Huaweijevo tehnologijo.

Kitajska družba odločno zavrača obtožbe, da bi lahko njeno opremo uporabili za vohunjenje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine