24.4 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Začenja se odločilni teden za brexit

Ob vse hujšem časovnem pritisku se bo ta teden zvrstilo več pomembnih odločitev glede brexita. Kako se bodo stvari razpletle, še vedno ni jasno, pa čeprav je izstop Združenega kraljestva iz EU predviden že za 29. marec.

Britanska premierka Theresa May bi po nekaterih napovedih danes lahko obiskala Bruselj, da bi dorekla morebiten dopolnjen dogovor z EU glede irskega varovala.

Rok za dogovor se izteče zvečer, ko mora Mayeva morebiten dogovor predložiti poslanski zbornici, da bo lahko ta o njem odločala v torek. Mayeva bo poročanju nemške tiskovne agencije dpa po nekaterih napovedih morda že danes nagovorila poslansko zbornico in ji predstavila rezultate zadnjih pogovorov z EU.

Poslanska zbornica bo nato v torek po napovedih vnovič glasovala o ločitvenem dogovoru, ki ga je pred dvema mesecema zavrnila s 432 glasovi proti 202. Razprava se bo predvidoma začela ob 13.45, glasovanje pa je predvideno po 20. uri po srednjeevropskem času.

Opozicijski laburisti so napovedali, da bodo vnovič glasovali proti dogovoru. Ob tem ne bodo dali na glasovanje predloga o novem referendumu o brexitu, si pa pridržujejo pravico, da to storijo kasneje, so dodali po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.

Če bo poslanska zbornica znova zavrnila ločitveni dogovor, bo v sredo na vrsti glasovanje o tem, ali naj Združeno kraljestvo vseeno zapusti EU 29. marca, torej o t. i. neurejenem brexitu. Če bo podprla brexit brez dogovora, kar je sicer le malo verjetno, bo 29. marca sledil izstop države iz EU z nepredvidljivimi posledicami.

Če bodo poslanci zavrnili možnost brexita brez dogovora, pa bo v četrtek sledilo glasovanje o tem, ali naj London zaprosi EU za kratek zamik brexita. Mayeva je omenjala možnost trimesečnega zamika, tako da bi država izstopila iz EU še pred ustanovnim zasedanjem novoizvoljenega Evropskega parlamenta, predvidenem za začetek julija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine