6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Začelo se je sojenje Dereku Chauvinu, obtoženemu umora Georgea Floyda, porotniki zaskrbljeni, da bodo postali tarče gibanja Black Lives Matter

Piše: Andrej Sekulović

V Minneapolisu, največjem mestu ameriške zvezne države Minnesota poteka drugi teden sojenja policistu Dereku Chauvinu, ki je obtožen umora Georgea Floyda.

Smrt Floyda je povzročila nasilne izgrede BLM in Antifa skupin, ki so se prejšnje leto razširili v vsa večja ameriška mesta. Sojenje je v začetni fazi izbiranja dvanajstih porotnikov. Zaenkrat jih je bilo izbranih sedem. Uvodni izjavi naj bi odvetnik in tožilec imela 29. marca. Obtožnica bremeni Chauvina umora druge stopnje, umora tretje stopnje in uboja. Drugim policistom, ki so bili prisotni ob smrti Floyda in jih bremeni obtožba kot soudeležence umora, bo sojeno v Avgustu.

Ob začetku sojenja in izbire porotnikov pa po poročanju konservativne organizacije Red Elephants, nekatere možne porotnike skrbi, da bodo zaradi njihove vloge v sojenju postali tarče nasilja črnskih in levičarskih BLM in Antifa skupin, znanih po svoji nasilniški retoriki. Tako naj bi že več možnih porotnikov izrazilo skrbi glede lastne varnosti.

Porotnik št. 8 je rekel, da se boji za lastno varnost in za varnost svoje družine, saj bo sojenje potekalo v luči grožnje možnih novih nasilnih izgredov in napadov omenjenih levih ekstremistov. Porotnica št. 9 je bila »šokirana«, ko je pred sodiščem videla protestnike, ki so sicer napovedali demonstracije tokom celotnega sojenja. Porotnik št. 10 pa je izrazil skrb, da bo postal tarča določenih organizacij, ko bo njegovo ime postalo javno znano.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine