18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Začele veljati ameriške sankcije proti Rusiji zaradi afere Skripal

Danes so začele veljati ameriške sankcije proti Rusiji zaradi napada z živčnim strupom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko v Veliki Britaniji. Rusko veleposlaništvo v Washingtonu jih je označilo za “nelegitimne”.

ZDA so ugotovile, da je ruska vlada uporabila kemično orožje v nasprotju z mednarodnim pravom proti svojim državljanom, so zapisali v ameriškem uradnem listu. Gre za zastrupitev Skripala in njegove hčere v britanskem Salisburyju, za katero Velika Britanija in druge zahodne države obtožujejo Moskvo, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Sankcije zajemajo prepoved prodaje občutljivih snovi, ki se lahko uporabijo za kemično ali biološko orožje. State Department ocenjuje, da bi lahko sankcije Rusijo stale več sto milijonov dolarjev.

Še ostrejše sankcije naj bi bile sprejete po 90 dnevih, če Rusija ne bo dala zanesljivih zagotovil, da česa podobnega kot v Salisburyju ne bo več počela, in če ne bo dovolila mednarodnih inšpekcij svojih kemičnih in bioloških zmogljivosti. Po 90 dneh bi lahko prepovedali tudi dostop ruskih letalskih družb do ameriških letališč.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je v začetku meseca, ko so ZDA napovedale sankcije, izjavil, da jih razume kot razglasitev napovedi gospodarske vojne, in zagrozil s protiukrepi.

Rusko veleposlaništvo v ZDA je danes sankcije označilo za “nelegitimne”, poleg tega pa po njihovem mnenju ni pravih dokazov o ruski krivdi. “Kaže, da tukajšnji politiki hrepenijo po uničevanju temeljev dvostranskih odnosov, od katerih je odvisna globalna varnost,” so poudarili.

Sankcije “ne bodo vplivale na našo odločenost, da sledimo svoji poti v mednarodnih odnosih”, so zapisali. Dodali so, da niso v interesu ruskega niti ameriškega ljudstva.

ZDA so proti Rusiji sankcije zaradi primera Skripal uvedle že pred tem. Med drugim so skupaj z evropskimi državami izgnale ruske diplomate. Washington je sankcije proti Moskvi uvedel tudi zaradi priključitve Krima in podpore proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine, pa tudi zaradi očitkov o vmešavanju v ameriške predsedniške volitve leta 2016.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine