23.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Za predsednika ZDA se uradno poteguje že približno 20 demokratov

V ZDA se je demokratskim predsedniškim kandidatom danes pridružil zvezni kongresnik iz Massachusettsa in veteran vojne v Iraku Seth Moulton. S tem je seznam demokratskih kandidatov za ameriškega predsednika narasel na približno 20 oseb. Med njimi je tudi zvezna senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar.

40-letni Moulton, ki zunaj svoje države ni preveč znan, je svojo kandidaturo zjutraj oznanil na spletni strani. Na zveznem političnem radarju so ga opazili leta 2014, ko je presenetljivo ugnal dolgoletnega demokratskega kongresnika Johna Tierneyja v boju za 6. kongresno okrožje Massachusettsa severno od mesta Boston. O predsedniški tekmi 2020 je prvič glasno razmišljal leta 2017.

Demokratskih predsedniških kandidatov, ki želijo spodnesti Trumpa, je sedaj že toliko, da ni točne statistike. Tiskovna agencija AP jih našteva 20, revija Politico 19. Iz Massachusettsa sta se v predsedniško tekmo uradno podala tudi zvezna senatorka Elizabeth Warren in nekdanji guverner William Weld, ki izstopa po tem, da je doslej prvi republikanec, ki si je upal izzvati Trumpa.

V predsedniški tekmi so med demokrati še župan South Benda v Indiani Pete Buttigieg, zvezni kongresniki iz Kalifornije Eric Swalwell, Ohia Tim Ryan in Tulsi Gabbard s Havajev, nekdanja zvezna kongresnika Beto O’Rourke iz Teksasa in John Delaney iz Marylanda, senatorji in senatorke Kirsten Gillibrand iz New Yorka, Bernie Sanders iz Vermonta, Amy Klobuchar, Elizabeth Warren, Cory Booker iz New Jerseyja in Kamala Harris iz Kalifornije.

Potem sta tu še nekdanja guvernerja John Hickenlooper iz Kolorada in Jay Inslee iz države Washington, pa nekdanji župan San Antonia Julian Castro, župan Miramara na Floridi Wayne Messam, pisateljica Marianne Williamson in nekdanji direktor tehnološkega podjetja Andrew Yang. Demokratom se lahko pridružita še nekdanji direktor Starbucksa Howard Schultz in nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden.

Iz tekme pa so se doslej izločili nekateri možni kandidati, kot so nekdanji guverner Virginije Terry McAuliffe, nekdanji zvezni senator iz Ohia Sherrod Brown, nekdanji pravosodni minister ZDA Eric Holder, nekdanji zvezni senator iz Oregona Jeff Merkley, državni senator iz Zahodne Virginije Richard Ojeda, nekdanji župan New Yorka Michael Bloomberg ter Hillary Clinton.

Zadnje novice

Sorodne vsebine