12 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Za EU odpoved vrha ZDA in Severne Koreje “izgubljena priložnost”

Odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa za odpoved srečanja s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom se zdi “izgubljena priložnost”, ocenjujejo viri pri EU. K temu dodajajo, da je sicer morda za to odločitvijo “zelo pameten načrt, ker je, kot vemo, o tem odločil mož, ki nam pravi, da je zelo pameten”.

V EU sicer izpostavljajo pomen nadaljnjega dialoga korejskih voditeljev ob mednarodni podpori in, tako upajo, tudi ameriški podpori.

EU po navedbah virov dialog vsekakor podpira, saj meni, da je sedaj zgodovinska priložnost za razelektritev napetosti na Korejskem polotoku ter za premik k procesu, ki lahko privede do stalne rešitve in nove prihodnost na stabilnem polotoku.

O razvoju dogodkov v povezavi z odpovedjo vrha ZDA in Severne Koreje bo predvidoma govora tudi na zasedanju zunanjih ministrov EU v ponedeljek v Bruslju.

Trump je v četrtek odpovedal srečanje s severnokorejskim voditeljem, ki naj bi bilo 12. junija v Singapurju. Kot razlog je navedel “jezo” in “sovražnost” v izjavah severnokorejskega režima.

Zunanji ministri EU bodo sicer v ponedeljek obravnavali Iran, Venezuelo, dogajanje v Gazi, Kongo in sodelovanje z afriškimi, pacifiškimi in karibskimi državami.

Zadnje novice

Sorodne vsebine