2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Z delom začenja nov razdeljen ameriški kongres

Danes z delom začenja nov razdeljen 116. ameriški kongres, kjer bodo imeli v 435-članskem predstavniškem domu dve leti večino demokrati, ki so novembra na vmesnih volitvah republikancem odvzeli 40 sedežev, v 100-članskem senatu pa so republikanci uspeli svojo večino okrepiti za dva na 53 sedežev.

 

Predsednik ZDA Donald Trump, ki ga bo še naprej ščitila senatna večina, se bo moral prvič po dveh letih vladanja ubadati z resno opozicijo zakonodajne veje oblasti.

Trenutno ni obetov za velike zakonodajne dosežke, saj bo predstavniški dom pod vodstvom predsednice Nancy Pelosi, ki bo predvidoma z drugimi člani vodstva izvoljena danes, z zakonodajnimi predlogi vlekel v levo, republikanski senat s Trumpom pa v desno.

Do novega sklica kongresa prihaja v času blokade financiranja nekaterih agencij zvezne vlade, ki traja od 22. decembra, ko je Trump zavrnil nadaljevanje financiranja, ker ni dobil petih milijard dolarjev za zid na meji z Mehiko.

Demokrati nameravajo še danes potrditi predloge zakonov za podaljšanje financiranja ministrstva za domovinsko varnost do 8. februarja in redno proračunsko financiranje agencij, ki še nimajo potrjenega proračuna do konca proračunskega leta 2019, to je do 1. oktobra.

Senat je podoben predlog potrdil soglasno lani decembra, vendar pa sedaj republikansko vodstvo zagotavlja, da brez Trumpovega soglasja ne bodo potrdili ničesar.

Predstavniški dom bo sprožil preiskave Trumpove vlade in preiskave predsednika ZDA. Demokratsko vodstvo v predstavniškem domu je pripravilo tudi več sprememb poslovnika, ki naj bi zagotovile večjo preglednost in demokratičnost. Zakonski predlogi bodo morali biti javni najmanj 72 ur pred glasovanjem, predlogi z veliko podporo kongresnikov pa bodo dobili prioriteto.

Ob potrditvi letnega proračuna bo poslej avtomatično veljalo, da se je dvignila tudi dovoljena meja javnega dolga. S tem se bodo izognili prepirom, ki ogrožajo svetovno finančno stabilnost, če bo seveda senat prav tako povišal mejo dovoljenega dolga.

Demokrati nameravajo ustanoviti tudi poseben kongresni odbor o podnebnih spremembah, uvesti nova etična pravila s prepovedjo članstva v korporacijskih odborih za kongresnike in njihove pomočnike ter razširiti prepoved vseh vrst diskriminacije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine