10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Washington in Peking še daleč od rešitve trgovinskega spora

Kljub prizadevanjem za zmanjšanje napetosti sta Washington in Peking še daleč od rešitve trgovinskega spora, je danes dejal ameriški minister za trgovino Wilbur Ross in dodal, da to ne bi smelo biti presenetljivo. Poudaril pa je, da še vedno obstaja možnost za dosego dogovora, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Washington in Peking sta trenutno v fazi pogajanj, ki se bodo po trenutnih načrtih zaključila najpozneje 1. marca. Če do takrat soglasja ne bo, ZDA napovedujejo nove carine.

V Washingtonu zahtevajo konec prakse prisilnega prenašanja in celo kraje ameriške tehnologije na Kitajskem. Prav tako terjajo ukinitev subvencij za kitajska podjetja. Ob tem želi ameriški predsednik Donald Trump znižati visoke presežke, ki jih v trgovini z ZDA ustvarja Kitajska; v letu 2018 je ta presežek dosegel rekordnih 323,3 milijarde dolarjev.

Trumpova administracija je lani uvedla visoke carine na 250 milijard dolarjev vreden uvoz kitajskega blaga. Peking se je odzval s carinami na 110 milijard dolarjev vredne ameriške proizvode. Brez rešitve trgovinskega spora bi se lahko ameriške carine na 200 milijard kitajskega blaga z 10 odstotkov 2. marca zvišale na 25 odstotkov.

Zaradi trgovinske vojne se je decembra obseg zunanje trgovine močno zmanjšal. Vrednost kitajskega izvoza se je v primerjavi z decembrom predlani zmanjšala za nepričakovanih 4,4 odstotka. Še bolj se je zmanjšal uvoz, namreč za 7,6 odstotka. Po podatkih statističnega urada se je obseg industrijske proizvodnje v lanskem letu povečal le še za 6,2 odstotka, potem ko se je leto prej za 6,6 odstotka.

Tako nizke gospodarske rasti kot lani ni bilo na Kitajskem že od leta 1990. Lani je le za malenkost presegla cilj vlade, postavljen pri 6,5 odstotka, a zaostala za 6,8-odstotno rastjo, doseženo v letu 2017. Za letos naj bi si vlada postavila cilj, da gospodarska rast doseže med šest in 6,5 odstotka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine