7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Vzporedne volitve na Poljskem kažejo na odločno zmago konservativne PiS

Po včerajšnjih parlamentarnih volitvah na Poljskem vse kaže na ponovno odločno zmago konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS). Ta je po izidih vzporednih volitev zbrala 43,6 odstotka glasov volivcev, glavno opozicijsko zavezništvo Državljanska koalicija pa 27,4 odstotka glasov. PiS je tako še okrepila večino v parlamentu.

Volišča na Poljskem so se zaprla ob 21. uri; 61,1 odstotka od skupno 30 milijonov Poljakov z volilno pravico je volilo 460 poslancev in 100 senatorjev.

Glede na vzporedne volitve naj bi PiS po novem imela 239 sedežev v parlamentu in tako absolutno večino, opozicijsko liberalno-konservativno zavezništvo Državljanska koalicija (KO) pa 130.

V parlament se je glede na vzporedne volitve uspelo prebiti še Levemu zavezništvu SLD, ki naj bi prejelo 11,9 odstotka glasov (43 mandatov), poljski koaliciji kmečke stranke PSL (9,6 odstotka glasov oz. 34 mandatov) ter  desni stranki Konfederacija, ki je zbrala 6,4 odstotka glasov (13 mandatov), poročajo tuji mediji.

Izid vzporednih volitev se sklada s pričakovanji, za stranko  PiS pa pomeni, da bo še naprej vodila poljsko vlado. Raziskava Ipsosa kaže, da je Zakon in pravičnost zmagala v 14 provincah, Državljanska koalicija pa v dveh.

Poljaki so se danes odločili, da želijo nadaljevati s pozitivnimi spremembami in dobrim časom za Poljsko, je po objavi rezultatov vzporednih volitev ocenil premier Mateusz Morawiecki. Volivcem se je zahvalil za veliko izkazano zaupanje in jim obljubil, da jih ne bodo razočarali, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

“Ohraniti moramo svojo verodostojnost in zagotoviti, da nihče na Poljskem ne dvomi, da je to, kar počnemo, dobro, resnično in odgovorno. Nadzorujemo javne finance, radikalno smo izboljšali njihovo stanje in to se bo nadaljevalo, če bomo vladali”, je po zmagi dejal predsednik stranke Zakon in pravičnost Jaroslaw Kaczynski.

Dokončni rezulati volitev bodo sicer znani v torek.

Zadnje novice

Sorodne vsebine