6.4 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Vzporedne projekcije: Na predčasnih volitvah v Grčiji zmagala desnosredinska Nova demokracija Kiriakosa Micotakisa

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Grčiji naj bi po prvih projekcijah zmagala konservativna opozicijska stranka Nova demokracija (ND) Kiriakosa Micotakisa, ki je premagala levičarsko Sirizo dosedanjega premierja Aleksisa Ciprasa.

Po vzporednih volitvah naj bi Novo demokracijo podprlo 40 odstotkov volivcev, stranka Siriza premierja Ciprasa pa naj bi prejela 28,5 odstotka glasov, je po poročanju tujih tiskovnih agencij objavila državna televizija ERT.

V 300 članskem parlamentu naj bi konservativna Nova demokracija zasedla od 155 do 167 poslanskih sedežev, kar bi ji omogočilo zadostno večino, da za vodenje vlade ne bi potrebovala sklepati koalicijskih dogovorov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Siriza naj bi dobila med 77 in 82 poslanskih mandatov in s tem v skladu z napovedmi predvolilnih anket doživela močan poraz.

Volilni prag naj bi prestopili še dve manjši stranki, in sicer levosredinsko gibanje za spremembe Kinal, ki naj bi ga podprlo med 6 do 8 odstotkov volivcev, ter komunisti (KKE), ki naj bi jih podprlo med 5 in 7 odstotkov volivcev. Triodstotnega volilnega praga za vstop v parlament pa naj kljub drugačnim predvolilnim napovedim ne bi dosegla skrajno desničarska Zlata zora.

Prve neuradne izide volitev bodo po napovedih objavili okoli 21. ure po srednjeevropskem času.

Zadnje novice

Sorodne vsebine