11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Vzhodni Mediteran: Turčija in Grčija sta preložili naslednji krog pogajanj o Vzhodnem Mediteranu

Pravkar potrjena informacija da sta Turčija in Grčija  4. oktobra, po zanesljivih  virih,  preložili naslednji krog tehničnih pogajanj o vzhodnem Sredozemlju.

Sedmo srečanje je bilo načrtovano za danes na sedežu zveze Nato, kjer bi vojaški delegaciji obeh strani razpravljali o tehničnih podrobnostih o usklajevanju varnega delovanja njihovih elementov v regiji.  Po navajanju turškega časopisa Hürriyet(Svoboda), sta se obe strani  dogovorili o zamudi zaradi  tehničnih razlogov in načrtih za sestanek v naslednjih dneh, so povedali viri, ki so prosili,  da naj jih ne imenujejo zaradi omejitev stikov z mediji.

Turška in grška vojaška delegacija sodelujeta v vrsti tehničnih pogovorov, ki jih gosti Nato, od 10. septembra. Pogovori so bili načrtovani po telefonskem klicu med turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom in generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom v začetku septembra. Zadnji krog pogovorov je bil 29. septembra.

Tehnični problemi so  skriti v negodovanju Turčije zaradi novih navigacijskih sporočil izdanih včeraj preko sistema NAVTEX, ki pokrivata široko območje, vključno z območjem odgovornosti in pod jurisdikcijo  Turčije, kar je sprožilo nove napetosti med obema državama. Medtem ko si Turčija še naprej »prizadeva« za reševanje vprašanj v Egejskem in Vzhodnem Sredozemlju z dialogom, je Grčija izdala navigacijska opozorila z namenom vojaške vaje. Sevedakot je praksa  v takšnih primerih je sledila recipročna poteza Turčije. Kmalu po grški potezi je turška postaja NAVTEX v Antaliji izdala navigacijsko opozorilo, v katerem je potrdila, da je območje dejansko območje pristojnosti  Turčije.  Navtex  je pomorski komunikacijski sistem, ki ladjam omogoča obveščanje drugih plovil o njihovi prisotnosti na določenem območju in  o drugih potrebnih  informacijah. Kar pomeni da bodo sočasno in da si bodo »stali« nasproti.  

Korak iz Grčije je prišel v času, ko se s pomočjo dialoga rešujejo težave v vzhodnem Sredozemlju.

V izjavi postaje Antalya NAVTEX  bi naj  nepooblaščena postaja poslala obvestilo o območju znotraj turške storitve NAVTEX, zaradi česar je Turčija ponovno izdala NAVTEX za svoje območje odgovornosti. V turški deklaraciji je bilo omenjeno tudi, da bodo 6. in 8. oktobra na omenjenih območjih v vzhodnem Sredozemlju potekale vojaške vaje.

 Anonimni  viri  so poudarili, da so  ukazi NAVTEX-i, ki jih je Grčija izdala prek nepooblaščene postaje na širokem območju vzhodnega Sredozemlja za namen usposabljanja ne bi rešilo problemov, temveč povečalo napetost v regiji.

Kljub vsem »dobronamernim«  korakom Turčije so viri poudarili, da je cilj odziva Grčije prekiniti pogovore. Status quo in provokacije  za enkrat  ostajajo  v domeni Turčije,  ki trenutno svoje geostrateške mišice napenja  na več koncih v Sredozemlju. Ali je za dalj časa orientacija oblasti v Ankari ali trenutno odvračanje pozornosti od hudih notranjih ekonomskih težav njihovega »sultana« Erdogana, bomo videli v času ki je pred nami.

Vane T. Costa

Zadnje novice

Sorodne vsebine