14.5 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Vučić ‘kameradu’ Putinu: Beograd uredil vse potrebno za priključitev na plinovod Turški tok

Ruski predsednik Vladimir Putin je po današnjih pogovorih s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Beogradu povedal, da Rusija podpira obojestransko sprejemljivo rešitev spora med Kosovom in Srbijo. Vučić pa je izpostavil, da so pripravljeni na kompromise, a ne bodo pristali na poniževanje s Kosova.

 

“Zavzemamo se za sprejemljivo rešitev na podlagi resolucije 1244,” je po poročanju srbske tiskovne agencije Beta povedal Putin. “Vendar pa na žalost zadnje čase kosovske oblasti sprejemajo provokativne ukrepe, s katerimi so zaostrili situacijo,” je dejal. Dodal je, da je vzpostavitev kosovske vojske “neposredno kršenje” resolucije, kar vodi v destabilizacijo.

Tudi Vučić je povedal, da so ustanovitev kosovske vojske in uvedba carin na blago iz Srbije v nasprotju s to resolucijo Varnostnega sveta Združenih Narodov iz leta 1999. Gre za resolucijo, ki mednarodnim silam pod poveljstvom Nata Kfor podeljuje mandat za razorožitev nezakonitih oboroženih sil kosovskih Albancev.

Srbski predsednik je ocenil še, da Priština za razliko od Beograda ni pripravljena na kompromise, vendar pa Srbija ne bo nikoli dopustila, da jo nekdo ponižuje.

Putin je glede morebitne vključitve Rusije v reševanje vprašanja Kosova dejal, da so od nekdaj aktivno sodelovali pri tem. Vendar pa neposredno posreduje Evropska unija, ki to po njegovem mnenju počne slabo.

Vučić se je ob tem Rusiji zahvalil za podporo srbski teritorialni celovitosti in neodvisnosti na mednarodnem prizorišču. Srbija je bila po njegovih besedah vedno zadovoljna tudi z vojaškim sodelovanjem, saj je bila Rusija vedno korektna, omogočala pa je nakupe opreme po zelo ugodnih cenah.

Pojasnil je še, da je Beograd uredil vse potrebno za priključitev na plinovod Turški tok, po katerem bo plin tekel iz Rusije čez Turčijo in Bolgarijo do Srbije. Od tega plinovoda Srbija veliko pričakuje, saj je “ruski plin najboljši in najcenejši”, Vučićeve izjave navaja Beta.

Rusija je sicer po Putinovih besedah pripravljena v razvoj infrastrukture v Srbiji, vključno z gradnjo Turškega toka, vložiti okoli 1,4 milijarde ameriških dolarjev (1,23 milijarde evrov). Ta plinovod so pripravljeni zgraditi še do drugih evropskih držav, saj jih je več izrazilo željo po sodelovanju, je povedal.

Putina, ki je na beograjsko letališče prispel okoli 13. ure, spremlja močna delegacija, med drugim zunanji minister Sergej Lavrov, minister za energetiko Aleks Novak, namestnik obrambnega ministra Aleksander Fomin ter vodje Gazproma, Roskozmosa in Rosatoma.

Ti so s srbskimi kolegi podpisali več kot 20 sporazumov in memorandumov o sodelovanju na različnih področjih. Približno tretjino so jih sklenili na področjih inovacij in novih tehnologij.

Putin je zvečer obiskal še cerkev svetega Save v Beogradu, kjer sta ga pričakala Vučić in patriarh srbske pravoslavne cerkve Irinej. Na ploščadi pred svetiščem in v okoliških ulicah se je po ocenah srbskega notranjega ministrstva zbralo okoli 120.000 ljudi. Številni ljudje so mahali s srbskimi in ruskimi zastavami, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Za varnost ob obisku Putina, prvem po letu 2014, v Beogradu skrbi 5000 srbskih policistov in pripadnikov tajnih služb ter okoli 300 njihovih ruskih kolegov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine