9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Vse za zajezitev migrantskih tokov: poostren nadzor na meji med Italijo in Slovenijo

Italijanska policija je davi v bližini mejnih prehodov s Slovenijo v tržaški in goriški pokrajini začela izvajati izredni nadzor v boju za zajezitev ilegalnih migracijskih tokov, ob upoštevanju dejstva, da bi se utegnilo število migrantov po balkanski poti čez poletje povečati.

Za nadzor so se dogovorili na nedavnem srečanju policije in regionalnih oblasti v Furlaniji-Julijski krajini. Nadzor naj bi dvajset dni izvajali 24 ur dnevno. Pregledovali bodo vozila oziroma osebe, za katere bo obstajal sum, da sodelujejo pri ilegalnih migracijah v Italijo.

Tržaškim in goriškim policistom pomaga okoli 50 kolegov iz Firenc in Padove.

V Italijo letos 80 odstotkov manj migrantov kot lani

V prvi polovici letošnjega leta se je število migrantov, ki so prispeli v Italijo, v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšalo za 80 odstotkov, je danes objavilo italijansko notranje ministrstvo. Od januarja do konca junija je čez Sredozemsko morje v Italijo prispelo 16.935 migrantov.

Lani so v enakem obdobju zabeležili 85.211 prihodov migrantov, leta 2016 pa 77.733.

Še večji upad je zaznati, če gre samo za prihode pribežnikov v Italijo iz Libije. Od začetka leta je tako iz Libije v državo prišlo 11.535 pribežnikov, kar je za 85,8 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Večina pribežnikov, ki je letos prispela v Italijo, je iz Tunizije, Eritreje, Sudana, Nigerije in Slonokoščene obale. V okviru programa prerazporeditve migrantov so iz Italije v druge države Evropske unije doslej premestili 12.725 beguncev, od tega največ (5439) v Nemčijo in na Švedsko (1408).

Zadnje novice

Sorodne vsebine