7.7 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Vrnitev hladne vojne z jedrsko grožnjo? Putin znova požugal z raketami, ki bi lahko dosegle »centre odločanja«, odzvala se je zveza Nato

Ruski predsednik Vladimir Putin je v letnem govoru o stanju v državi danes opozoril, da bi v odgovor na namestitev novih ameriških raketnih sistemov v Evropi lahko Rusija namestila rakete, ki lahko dosežejo “ozemlje, kjer se nahajajo centri odločanja”, ki jo ogrožajo.

 

“Rusija ne namerava prva namestiti teh raket v Evropi,” je dejal Putin v govoru pred obema domovoma parlamenta. Če pa jih bodo ZDA razvile in namestile v Evropi, bo to dramatično zaostrilo mednarodne varnostne razmere, saj bo to za Rusijo resna grožnja, je dejal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Jasno in odprto vam povem: Rusija bo prisiljena namestiti orožje, ki bi ga bilo mogoče uporabiti ne samo proti ozemljem, od koder bi lahko prišla neposredna grožnja, ampak tudi proti ozemljem, kjer se nahajajo centri odločanja o uporabi raket, ki nas ogrožajo,” je dejal.

Zveza Nato je kot nesprejemljive obsodila ruske grožnje zaveznicam Nata. “Nato nima nikakršnega namena nameščati novega jedrskega orožja v Evropi,” je poudaril namestnik tiskovnega predstavnika zavezništva Piers Cazalet. Rusijo je pozval, naj se posveti vnovičnemu spoštovanji ameriško-ruske pogodbe o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega (INF).

Rusija trdi, da raketni sistem Nata v vzhodni Evropi krši ta dogovor, a želi s temi obtožbami odvrniti pozornost od svojih kršitev dogovora, je poudaril Cazalet. Poudaril je, da so raketni sistemi zavezništva izključno obrambne narave in da sta v Romuniji in na Poljskem nameščena sistema v skladu z INF.

Putin je omenjen odgovor Rusije napovedal po tistem, ko so ZDA v začetku meseca izstopile iz pogodbe INF, ene ključnih pogodb iz obdobja hladne vojne. ZDA so kot razlog navedle ruske kršitve pogodbe. Moskva, ki kršitve zanika, je nato v odgovor prav tako izstopila iz pogodbe.

Glede INF je Putin dejal, da razume skrbi, glede na to, da ostale države lahko razvijajo orožje, ki je po pogodbi prepovedano za Moskvo in Washington. Meni pa, da bi ZDA lahko bile iskrene, ne pa da so si izmislile obtožbe proti Rusiji, da bi upravičile svoj enostranski izstop iz pogodbe.

ZDA so izstop 2. februarja utemeljevale z rusko kršitvijo pogodbe. Moskvo obtožujejo, da pogodbo krši razvojem in nameščanjem novega raketnega sistema 9M729, ki ima lahko tudi jedrske konice in doseže evropska mesta z malo ali nič opozorilnega časa. Moskva to zanika.

Putin je danes govor začel z gospodarskimi in socialnimi vprašanji v Rusiji ter ga namenil družinam, zdravstvenemu in izobraževalnemu sistemu. Rusom je obljubil izboljšanje kakovosti življenja že z letošnjim letom, s tem ciljem pa vrsto ukrepov, od dodatkov za otroke do nižjih davkov za velike družine.

Manj kot leto dni po tistem, ko je bil s 76-odstotno podporo izvoljen za četrti mandat, se trenutno sooča z najnižjo javnomnenjsko podporo od priključitve ukrajinskega polotoka Krim leta 2014 – 64-odstotno. To je posledica zelo nepriljubljenega dviga starosti za upokojitev in dviga davka na dodano vrednost s 1. januarjem, poroča AFP.

“Ne smemo čakati, ampak moramo takoj izboljšati razmere. Od letošnjega leta morajo Rusi čutiti izboljšave,” je dejal.

Veliko časa v govoru je posvetil družini, ki jo je označil za “moralno ogrodje”. Dejal je, da je treba okrepiti družinske vrednote in da morajo družine imeti večje prihodke.

Rusijo že leta pesti počasna gospodarska rast in koncentracija oblasti v rokah peščice, pa tudi sankcije zahodnih držav. Odločitev, da povečajo upokojitveno starost in DDV s 1. januarjem, je naletela na splošno neodobravanje, ki so ga ljudje izražali tudi s protesti na ulicah.

Putin je danes dejal, da si vlada prizadeva uveljaviti nacionalni projekt za izboljšanje kvalitete življenja vseh generacij, kar bo mogoče doseči samo z dinamičnim razvojem Rusije.

Obljubil je pomoč revnim družinam z napovedjo, da bi plačilo hipoteke lahko preložili, če bi glavni vir prihodka v družini izgubil službo.

Ob gospodarskih težavah se Rusija sooča tudi z relativno nizko rodnostjo, je opozoril Putin ter dodal, da so soočeni “z zelo zapletenim demografskih obdobjem”. V prihodnjih petih letih bi morali oživiti rast prebivalstva, je dodal ter družinam z najmanj tremi otroci obljubil 450.000 rubljev (6000 evrov) zveznih sredstev za plačilo hipoteke.

Zadnje novice

Sorodne vsebine