7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Vrhovno sodišče ZDA oslabilo moč sindikatov javnega sektorja

Konservativna večina ameriškega vrhovnega sodišča je danes zadala nov udarec ameriškim sindikatom z odločitvijo, da zvezne države ne smejo siliti javnih uslužbencev v pokrivanje stroškov boja za kolektivne pogodbe. Večina vrhovnega sodišča je svojo odločitev predstavila kot zaščito pravic delavcev po prvem amandmaju k ameriški ustavi.

Doslej je veljal 41 let star sodni presedan, da zaračunavanje stroškov boja za njihove pravice ne krši ameriške ustave, četudi se v pokrivanje stroškov prisili javne uslužbence, ki nočejo biti člani sindikata.

Pet republikanskih sodnikov se je danes odločilo drugače, štirje liberalni sodniki pa so ostali v manjšini. Praktična posledica odločitve je oslabitev finančne moči sindikatov in s tem tudi dejanske moči v pogajanjih za boljše kolektivne pogodbe.

Odprava zahteve, da v boju za svoje pravice sodelujejo vsi javni uslužbenci, tudi tisti, ki niso sposobni ugotoviti, da je boljša kolektivna pogodba v njihovem interesu, je bila dolgoletna želja ameriških konservativcev oziroma republikancev.

Tako kot vrhovno sodišče so jo prikazovali kot boj za pravice delavcev, ki nočejo plačati za sindikat, vendar je pravzaprav šlo za to, da se oslabijo sindikati, ki tradicionalno podpirajo demokratske politične kandidate, za varčevanje javnih proračunov in večjo učinkovitost javnega sektorja, ki glede tega v ZDA krepko zaostaja za zasebnim.

Pravo motivacijo republikancev za odpravo zahteve po finančni podpori vseh javnih delavcev sindikatu, ki se bori za njihove pravice, je v jutranjem tvitu po odločitvi sodišča potrdil predsednik ZDA Donald Trump. “Velika izguba za demokratske kovčke z denarjem,” je tvitnil Trump.

Sodnica Elena Kagan je v mnenju manjšine zapisala, da je večina s svojo odločitvijo spremenila prvi amandma k ustavi v orožje, s katerim lahko sodniki v prihodnje posegajo v gospodarsko politiko in regulacije.

Sindikati pravijo, da je odločitev prizadela več kot pet milijonov javnih uslužbencev v več kot 20 državah.

Začelo se je s tožbo javnega uslužbenca države Illinois Marka Janusa, ki ni hotel plačati sindikatu za delo na kolektivni pogodbi. Sedaj se bodo lahko plačilu odrekli tudi člani sindikatov v veri, da se bo nekdo za njihove pravice boril zastonj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine