14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Vrhovno sodišče v Gibraltarju je odredilo izpustitev iranskega tankerja

Vrhovno sodišče v Gibraltarju je danes odredilo izpustitev iranskega tankerja, ki so ga gibraltarske oblasti zasegle 4. julija. Sodišče je tanker Grace 1 izpustilo, potem ko je od iranske vlade dobilo pisna zagotovila, da tanker ne bo izkrcal tovora v Siriji, pisanje časnika Gibraltar Chronicle povzemajo tuje tiskovne agencije.

 

Ameriško pravosodno ministrstvo je pred tem zahtevalo, da se odločanje o izpustitvi tankerja preloži, a je sodišče to zahtevo zavrnilo.

Iranski zunanji minister Džavad Zarif je v odzivu na izpustitev tankerja poudaril, da je ameriški piratski poskus spodletel, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iranski veleposlanik v Londonu pa je odločitev sodišča v Gibraltarju označil za boleč poraz za ZDA.

Britanske oblasti so tanker Grace 1 ustavile v Gibraltarju 4. julija zaradi suma, da je prevažal surovo nafto v Sirijo in s tem kršil sankcije Evropske unije. Iran je v znak nasprotovanja temu “nezakonitemu zasegu” poklical na zagovor britanskega veleposlanika v Teheranu, nekaj dni kasneje pa je iranska revolucionarna garda ustavila britanski tanker v Perzijskem zalivu.

Teheran je po poročanju nemško tiskovno agencijo dpa predlagal izmenjavo plovil, a je nova britanska vlada to zavrnila. Vrhovno sodišče Gibraltarja je 19. julija podaljšalo zaseg iranskega tankerja za 30 dni in razpisalo naslednjo obravnavo za današnji dan.

Zadnje novice

Sorodne vsebine