6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Volivci v švicarskem St. Gallnu podprli prepoved burk

Volivci v švicarskem kantonu St. Gallen so danes pričakovano podprli zakon o prepovedi oblačil, ki zakrijejo celoten obraz, na javnih mestih. To je že drugi švicarski kanton, kjer bo obveljala prepoved, ki naj bi se nanašala predvsem na muslimanske burke in nikabe, potem ko so se za to pred dvema letoma odločili že v kantonu Ticino.

Za novi zakon je glasovalo skoraj 67 odstotkov volivcev kantona na severovzhodu Švice, kažejo uradni izidi, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Parlament v St. Gallnu je konec lanskega leta potrdil predlog zakona, po katerem bo kaznovana vsaka oseba, ki bo zaradi zakrivanja obraza neprepoznavna na javnem kraju in s tem ogrožala javno varnost ali socialni in verski mir.

Zakon je bil sprejet s podporo populistične desnice in sredinskih strank, vendar so nato Zeleni in Mladi socialisti zahtevali glasovanje na referendumu. Švicarska vlada je lani zavrnila pobudo, da bi prepoved burk uvedli na državni ravni, in menila, da bi morali kantoni sami odločati o tem, ali je tak ukrep primeren.

Je pa populistična Švicarska ljudska stranka zbrala 100.000 podpisov, potrebnih za sklic referenduma, tako da bodo na koncu o tem vprašanju odločali vsi Švicarji, in sicer verjetno prihodnje leto.

Zadnje novice

Sorodne vsebine