11.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Vodstvi nemških CDU in SPD danes ločeno o padanju podpore

V nemški prestolnici Berlin se bosta danes ločeno sestali vodstvi strank vladajoče koalicije Krščansko-demokratske unije (CDU) in socialdemokratov (SPD), ki se soočata s padanjem podpore. CDU se tako pripravlja na decembrski kongres, na katerem bodo po umiku kanclerke Angele Merkel izvolili njenega naslednika na čelu stranke.

Nemška kanclerka je v ponedeljek sporočila, da se po 18 letih vodenja stranke na kongresu med 6. in 8. decembrom ne bo znova potegovala za predsedniški položaj. Nemško vlado pa bo vodila še do izteka mandata leta 2021.

Kandidaturo za njeno naslednico oziroma naslednika na čelu stranke so že napovedali generalna sekretarka CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, minister za zdravje Jens Spahn in nekdanji vodja skupne poslanske unije v bundestagu Friedrich Merz. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa naj bi se za ta položaj potegovali še trije drugi člani CDU.

Kandidati se bodo predstavili na regionalnih konferencah stranke, ki pa verjetno glede na to, da je do kongresa še manj kot pet tednov, ne bodo v vsaki zvezni deželi.

Pričakovati je, da bo danes vodstvo CDU razpravljalo tudi o slabem rezultatu stranke na deželnih volitvah v Hessnu, kjer so osvojili 27 odstotkov glasov. Stranka je sicer ohranila prvo mesto, a izgubila približno 11 odstotnih točk podpore in tako doživela najslabši volilni rezultat po letu 1966.

Zaradi neuspeha na volitvah v Hessnu, kjer so izgubili približno deset odstotnih točk podpore, pa je pod vse večjim pritiskom tudi vodstvo SPD, ki se bo danes prav tako sestalo v Berlinu. Določen del celo zahteva izstop iz koalicije s CDU in Krščansko-socialno unijo (CSU).

Predsednica SPD Andrea Nahles zagovarja obstanek v koaliciji in ne namerava odstopiti, k čemur so jo po napovedi Merklove pozvali nekateri člani. Ta teden je predstavila načrt s petimi točkami za ohranitev velike koalicije v Berlinu. Rok za potrditev tega načrta je december.

Obe stranki se soočata z nizko podporo javnosti. Glede na anketo inštituta Forsa CDU podpira 27 odstotkov vprašanih, kar je odstotna točka več kot pretekli teden in šest odstotnih točk manj kot na parlamentarnih volitvah septembra lani. SPD medtem podpira 13 odstotkov vprašanih, kar je odstotna točka manj kot pretekli teden in sedem odstotnih točk manj kot na zadnjih volitvah.

Opozicijski Zeleni pa se še vedno vzpenjajo, saj jih je ta teden podprlo 24 odstotkov sodelujočih v anketi, kar je tri odstotne točke več kot prejšnji teden. Na zadnjih volitvah so osvojili devet odstotkov glasov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine