-0.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 decembra, 2021

Vodja ruske opozicije Navalni smel odpotovati iz Rusije

Vodja ruske opozicije Aleksej Navalni je danes vendarle smel zapustiti Rusijo. Ruski pristojni organi so mu v torek preprečili, da bi odpotoval proti Strasbourgu, kjer bo Evropsko sodišče za človekove pravice v četrtek razsojalo, ali sta bili njegovi letošnji politični aretaciji v Rusiji politično motivirani.

 

V torek so pristojni organi 42-letnemu vodji ruske opozicije in borcu proti korupciji na moskovskem letališču preprečili odhod iz Rusije. Prek nemškega Frankfurta je skušal odpotovati v francoski Strasbourg, vendar so mu oblasti to preprečile.

Danes je Navalni na družbenih omrežjih objavil fotografijo z mejnim policistom in pripisal “tokrat je bilo vse OK”. “Odletel je,” je potrdil tudi njegov odvetnik, Ivan Ždanov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski zvezni urad za izvršbe je pojasnil, da so Navalnemu preprečili odhod zaradi 2,1 milijona rubljev (27.500 evrov) globe, ki bi jo moral plačati v povezavi z obsodbo iz leta 2013.

Vendar pa opozicijski politik zatrjuje, da nima neplačanih glob in da je bilo pred štirinajstimi dnevi, ko je zapustil državo, vse v redu. Napovedal je tudi, da bo zaradi stroškov, ki mu jih je povzročila prepoved, tožil zvezni urad za izvršbe.

V skladu zakonodajo lahko ruske oblasti tistim, ki imajo neplačane dolgove, preprečijo, da bi zapustili državo.

Odvetnikom Navalnega, ki so v torek pri izvršiteljih preverjali, kaj se dogaja, so slednji sicer zatrdili, da prepovedi niso zahtevali, poroča AFP.

Ruske oblasti v zadnjih mesecih stopnjujejo pritisk na opozicijskega voditelja, potem ko je podpora Putinu padla zaradi nepriljubljene pokojninske reforme, poroča agencija.

Navalnega so oktobra izpustili iz pripora v Moskvi. Pred tem je moral za zapahi zaradi organizacije protivladnih protestov nazadnje preživeti 20 dni. Že septembra je prestal 30-dnevno zaporno kazen zaradi organizacije protestov ob začetku leta.

Zadnje novice

Sorodne vsebine