9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Vodja poslancev Evropske ljudske stranke v evropskem parlamentu Manfred Weber odločno: »Mi smo na strani ZDA!«

Glede na to, da so se številni Evropejci spraševali, kako bo vodstvo Evropske ljudske stranke reagiralo na nedavno dogajanje na Bližnjem vzhodu, je sedaj ugibanj konec. Eden njenih najvišjih predstavnikov Manfred Weber je namreč v kolumni v časopisu Bild sporočil, da je na strani ZDA.

 

Weber se je namreč odzval na trditve, ki se pojavljajo v medijih, da so ZDA agresor, Iran pa napadena država. Kot je poudaril, režim v Teheranu spodbuja mednarodni terorizem in krši državljanske pravice svojim lastnim ljudem. Prav tako je omogočil vsakodnevne napade teroristične organizacije Hezbolah na Izrael. »Zlasti v teh negotovih časih moramo jasno povedati, kdo je prijatelj in kdo sovražnik. Sem na strani Izraela, edine demokracije v regiji,« je dejal.

Kot je zapisal Weber, ZDA niso sovražnik Evrope. Obstajajo sicer razlike, vendar glede osnovne usmeritve ne sme biti dvoma: Zahod mora stati skupaj, povezanost med ZDA in Evropo pa je potrebna bolj kot kdaj prej. »Evropska vojaška zgodovina nam govori, da se vedno zavzemamo za mir in diplomacijo. Evropa mora biti svetovna mirovna sila in govoriti z enim glasom. Velja staro načelo: če hočeš mir, se moraš pripraviti na vojno. Potrebujemo evropske intervencijske sile z dolgoročnim ciljem evropske vojske,« je zapisal. Po Webrovem mnenju se bo v naslednjih dvajsetih letih odločalo, kakšno vlogo bo imela EU v svetu. To pa je možno le v partnerstvu z ZDA in pa seveda s samozavestno in združeno Evropo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine