12.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Vodja nemške obveščevalne službe dvomi v poročila o gonji proti tujcem v Chemnitzu

Vodja nemške notranje obveščevalne službe Hans-Georg Maassen je danes izrazil dvom v pristnost videoposnetka, na katerem skrajni desničarji v Chemnitzu preganjajo tujce. Njegove izjave so sprožile ogorčenje med koalicijskimi in opozicijskimi strankami, češ da gre za neposreden napad na kanclerko Angelo Merkel, ki je tudi sama govorila o gonji.

Šef BfV je za tabloid Bild dejal, da nima nobenega dokaza, da je video, ki kroži po svetovnem spletu, pristen. “Delim dvome v medijska poročila o desničarskih skrajnežih, ki v Chemnitzu preganjajo tujce,” je izjavil.

V tem mestu na vzhodu Nemčije so skrajni desničarji po umoru 35-letnika, ki naj bi ga ubila prosilca za azil, pripravili več protestnih shodov proti priseljencem. Pri tem je izbruhnilo nasilje med skrajnimi desničarji in njihovimi nasprotniki.

“Glede na mojo previdno oceno obstajajo utemeljeni razlogi za domnevo, da je bila to namerna napačna informacija, morda za odvračanje pozornosti od umora v Chemnitzu,” je dejal Maassen, ki svojih trditev ni podkrepil z nobenim dokazom. Do zdaj so le podporniki skrajne desnice trdili na družbenih omrežjih, da gre za lažni video, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Dan po prvih protestih v Chemnitzu 26. avgusta je tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert obsodil dogajanje in govoril o “gonji proti tujcem”. Te besede je večkrat uporabila tudi Merklova in dejala, da v Nemčiji ni prostora za “sovraštvo na ulicah”.

Ministrski predsednik zvezne dežele Saška Michael Kretschmer je nato pred dnevi ponudil drugačno razlago dogodkov v svoji deželi. V deželnem parlamentu je zatrdil, da ni bilo “nobene drhali, nobenega preganjanja tujcev in nobenih pogromov”.

Seibert danes ni želel komentirati izjav šefa BfV, dejal je le, da “smo povedali vse, kar je bilo treba povedati” in da ima Maassen pomembno delo s številnimi odgovornostmi. Nato je povedal, da Maassen kanclerke ni seznanil, da bi glede napadov v Chemnitzu obstajale dezinformacije. Tudi z notranjega ministrstva so sporočili, da od BfV niso prejeli prejeli nobenega poročila glede protestov.

So pa Maassnove izjave sprožile ogorčenje med koalicijskimi in opozicijskimi strankami. Zeleni so jih označili za absurdne in za neposreden napad na kanclerko Merklovo.

Vodja levosredinskih socialdemokratov (SPD) Andrea Nahles je pozvala Maassna, naj dokaze predstavi v zveznem parlamentu. “Maassen bi moral predstaviti dokaze, ne pa domneve v javnosti,” je dejala. Poudarila je, da je njegova naloga identificirati in razkrinkati sovražnike ustave, če svojih trditev ne more takoj podpreti, pa počne ravno nasprotno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

K predstavitvi dokazov so ga pozvali tudi člani Krščansko-demokratske unije (CDU) Merklove in nemška novinarska zveza. Predstavnik sestrske stranke CDU, Krščansko-socialne unije (CSU), Alexander Dobrindt pa je menil, da je njegova naloga, da o zadevah obvešča javnost.

Policija je sporočila, da so prejeli več prijav ljudi, ki so trdili, da so bili napadeni, med njimi so bili Sirec, Bolgar in Afganistanec.

Samostojni novinar, ki dela za tednik Die Zeit, je na Twitterju objavil videoposnetke in več tvitov, v katerih je opisoval, kako protestniki agresivno preganjajo ljudi, ki so bili videti kot tujci, in vzklikajo ksenofobične žaljivke.

Video s podobnimi prizori, ki ga je posnel anonimni snemalec, so objavili številni mediji in organizacije za človekove pravice. Z analizo, ki jo je naročila javna televizija ARD, so ugotovili, da je glede na vremenske razmere, geografske podatke ter izjave novinarjev in očividcev video najverjetneje pristen.

Maassen je sicer nedavno bil tarča kritik zaradi nepojasnjenih srečanj s člani protipriseljenske desničarske stranke Alternativa za Nemčijo (AfD). V knjigi bivšega člana te stranke piše, da je na enem od teh srečanj bivši vodji stranke Frauke Petry svetoval, kako naj se izognejo nadzoru BfV, navaja Deutsche Welle.

Protimigrantska skupina Pro Chemnitz danes pripravlja novo zborovanje v Chemnitzu, ki mu bo sledil koncert njihovih nasprotnikov pod geslom “Močnejši skupaj”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine