16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Vodja agencije za varnost ameriških volitev nemudoma odpuščen iz službe, nagnal ga je Trump

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek odpustil direktorja zvezne agencije, ki je jamčil za verodostojnost ameriških predsedniških volitev 2020. Trump je njegovo držo označil kot povsem nepravilno in ga s tvitom odpustil. 

 

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek, 17. novembra odpustil Christopherja Krebsa, vodjo agencije DHS za varstvo ameriških volitev. Krebs je sicer jamčil za zanesljivost nedavnih volitev v ZDA, kar je ameriški predsednik Trump označil za “povsem narobe”.

Odpustitev se je zgodila prav v času, ko se odvija spor glede verodostojnosti ameriških predsedniških volitev in domnevnih volilnih prevar, poroča Newsmax. Gre za del obsežnejših rošad, ki so na visoke pozicije v Pentagonu postavile Trumpu zveste sodelavce.

Krebs je sicer znan tudi kot nekdanji izvršni direktor Microsofta. Agencijo CISA je vodil vse od njenega nastanka, ta pa se je sicer ukvarjala tudi z domnevnim vmešavanjem Rusije v volitve leta 2016. CISA naj bi se sicer borila proti domačemu in tujemu vmešavanju v ameriške predsedniške volitve. Zavrnil je tudi očitke, da bi pri preštevanju glasovnic na nedavnih volitvah prišlo do volilne prevare.

Včasih se je celo zdelo, da Krebs neposredno zavrača Trumpovo stališče. Vendar pa se je Krebs izogibal neposrednemu kritiziranju aktualnega ameriškega predsednika. Na volilni večer je novinarjem med drugim dejal, da ni njegova naloga, da preverja dejstva v povezavi s predsednikovimi izjavami. Trump zaradi domnevnih volilnih prevar sicer ne želi priznati zmage svojega demokratskega tekmeca Joeja Bidna.

Ameriške oblasti so zaradi volilne prevare v zvezni državi Teksas že sprožile postopek proti vodji predsedniške kampanje Bidna v Teksasu. Po trditvah vpletenih naj bi bilo lažnih vsaj 700 tisoč glasovnic. Operativec demokratov in direktor za politično strategijo v Teksasu Dallas Jones je bil po poročanju Point News aretiran zaradi volilne prevare. Formalno obtožnica Jonesa bremeni nudenja pomoči pri nelegalnem nabiranju glasov za Bidna v Teksasu v času predsedniških volitev.

Obtožnica proti Jonesu je bila v pripravi že dlje časa. National File je oktobra 2020 poročal, da je Jones na podlagi dveh ločenih pisnih izjav, predloženih na teksaško vrhovno sodišče bil obtožen zbiranja glasovnic v odsotnosti in po pošti ter ukazoval operativcem, naj izpolnjujejo glasovnice v imenu drugih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine