18.6 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Voditelji članic EU so dosegli dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji covida-19

Voditelji članic EU so peti dan maratonskih pogajanj danes v Bruslju dosegli dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji covida-19, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije v vrednosti 1074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov. “Dogovor!” je tvitnil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

 

“Uspelo nam je,” pa je tvitnil premier Janez Janša. “Z vrha EU odhajamo zadovoljni, saj je izkupiček od vseh dosedanjih pogajanj o večletnem evropskem proračunu najboljši,” je po koncu maratonskih pogajanj ocenil premier Janez Janša, za katerega so bila to tretja evropska proračunska pogajanja. “Slovenija ostaja neto prejemnica iz evropskega proračuna,” je poudaril premier.

Michel je dogovor označil za odločilni trenutek za Evropo. “To je dober dogovor, to je močan dogovor, predvsem pa je to zdaj pravi dogovor za Evropo,” je dejal. Ne gre samo za denar, sporazum je tudi znak zaupanja v Evropo, je poudaril. “Uspelo nam je. Evropa je močna, Evropa je enotna,” je poudaril.

“Ne glede na to, da smo izčrpani, vemo, da je to zgodovinski trenutek za Evropo,” pa je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki se je Michelu in nemški kanclerki Angeli Merkel zahvalila za njun trud pri vodenju zahtevnih pogajanj. Dogovor je dokaz, da Evropa zmore ukrepati, je poudarila.

Končni dogovor sicer ohranja krovni obseg sklada za okrevanje pri prvotno predlaganih 750 milijardah evrov, so pa članice v težavnih pogajanjih občutno zmanjšale obseg nepovratnih sredstev s 500 na 390 milijard, delež za posojila pa so zvišale z 250 na 360 milijard.

Zadnje novice

Sorodne vsebine