13.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Vodilni kandidat EPP Manfred Weber za en sedež Evropskega parlamenta

Vodilni kandidat desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) na evropskih volitvah Manfred Weber se je zavzel za ukinitev enega od sedežev Evropskega parlamenta v Strasbourgu ali Bruslju. Visoki stroški, ki jih to s seboj prinaša, povzročajo jezo pri mnogih ljudeh, meni evropski poslanec in član nemških krščanskih socialistov (CSU).

Evropski parlament bi moral imeti pravico, da samostojno odloča o tem, kako bo organiziral svoje delo in kje bo njegov sedež – v Strasbourgu ali Bruslju, je v pogovoru za današnjo izdajo več časnikov, ki jih izdaja nemška medijska skupina Funke, dejal Weber. To bi bilo potrebno po njegovem mnenju čim prej urediti s pogodbo.

Uradni sedež Evropskega parlamenta je v Strasbourgu, kjer tudi poteka večina plenarnih zasedanj. V Bruslju potekajo zasedanja parlamentarnih odborov, v Luksemburgu pa je sedež generalnega sekretariata. Takšna razdelitev je bila zapisana v Amsterdamski pogodbi leta 1999.

Za vsakršno spremembo obstoječe ureditve bi bilo potrebno spremeniti pogodbo, ki bi jo soglasno potrdile vlade vseh držav članic unije, prav tako pa bi jo morali ratificirati vsi nacionalni parlamenti.

Raziskava Evropskega parlamenta iz leta 2013 je pokazala, da bi lahko letno prihranili 103 milijone evrov, če bi vse dejavnosti parlamenta preselili v Bruselj, pri tem navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Z Manfredom Webrom smo se pogovarjali lani maja na uredništvu Demokracije. Intervju je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija 17. maja 2018. Celoten intervju si lahko preberete tukaj!

Zadnje novice

Sorodne vsebine