13 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Vodilni gospodarski kazalniki ZDA junija navzgor

Indeks vodilnih gospodarskih kazalnikov ZDA, ki ga izračunava newyorški Conference Board, se je junija v primerjavi z majem dvignil za 0,5 odstotne točke na 109,8 točke, potem ko se maja v primerjavi z aprilom glede na popravljene podatke ni spreminjal. Analitiki so rast indeksa, ki napoveduje premike v poslovnih ciklih, pričakovali.

“Junijska rast indeksa kaže na nadaljevanje solidne gospodarske rasti ZDA. Široka rast vodilnih kazalnikov z izjemo dovoljenj za nove stanovanjske gradnje kratkoročno ne napoveduje nobene upočasnitve gospodarskih aktivnosti,” je sporočil direktor za poslovne cikle in raziskave rasti pri Conference Boardu Ataman Ozyildirim.

Indeks trenutnih gospodarskih razmer je junija v primerjavi z majem napredoval za 0,3 odstotne točke, prav toliko tudi indeks pričakovanj za naslednjih nekaj mesecev. Indeks vsebuje deset vodilnih kazalnikov, med njimi nova naročila predelovalne industrije, cene delnic, povprečno število tedenskih prošenj za podporo zaradi brezposelnosti in druge.

Zadnje novice

Sorodne vsebine