25 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Višegrajske države bodo bojkotirale nedeljski vrh EU o migracijah

Države višegrajske četverice – Poljska, Češka, Madžarska in Slovaška – bodo bojkotirale mini vrh Evropske unije o migracijah, ki ga je za nedeljo sklical predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Srečanje so označili za nesprejemljivo.

“Nedeljski mini vrh je nesprejemljiv, na njem ne bomo sodelovali. Želijo obnoviti star predlog, ki smo ga že zavrnili,” je poljski premier Mateusz Morawiecki povedal ob robu srečanja s kolegi s Slovaške, Češke in Madžarske v Budimpešti, ki se ga je udeležil tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Voditelji naj bi sicer na mini vrhu govorili tudi o vzpostavitvi “učinkovitega solidarnostnega mehanizma” z obvezno porazdelitvijo migrantov med državami EU, čemur višegrajske države nasprotujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Madžarski premier Viktor Orban je ob tem poudaril, da je predsednik Evropskega sveta Donald Tusk tisti, ki je pristojen za organizacijo vrhunskih srečanj, in ne Evropska komisija. “Razumemo, da bo mini vrh, vendar je to v nasprotju z navadami EU,” je poudaril.

Predsednik Evropske komisije je za nedeljo v Bruslju sklical neformalno srečanje o migracijah in azilu z odprtim javnim vabilom. Namen je utreti pot evropskim rešitvam za migracijska in azilna vprašanja na vrhu EU ter pomagati nemški kanclerki Angeli Merkel, saj migracijski izzivi ogrožajo njeno vlado.

Udeleženci nedeljskega srečanja naj bi se zavezali h krepitvi prizadevanj za zajezitev nezakonitih migracij v EU, zlasti s krepitvijo zunanje meje, in za omejitev sekundarnih migracij, torej preprečitev nedovoljenih prehodov notranjih mej. Udeležbo na vrhu je med drugim potrdil tudi slovenski premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle.

Predsedniki vlad višegrajske četverice in avstrijski kancler so se na današnjem srečanju strinjali, da mora EU pri vprašanju migracij določiti ključne teme, ki bodo privedle do rešitve, ne pa razpravljati o kvotah, pri katerih se države ne morejo uskladiti. Med temi temami bi lahko bila vzpostavitev žariščnih točk ali begunskih taborišč izven EU ter nov mandat in povečanje Frontexa.

Orban je ob tem dejal, da ve, da bo Kurz kot predsedujoči Svetu EU igral ključno vlogo pri temah, kot so migracije in proračun. “Upamo, da bo EU po avstrijskem predsedovanju pravičnejša in varnejša skupnost, kot je zdaj,” je povedal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Avstrijski kancler pa je ponovil moto avstrijskega predsedovanja, ki se glasi “Evropa, ki varuje”. Po njegovem mnenju se je treba osredotočiti na boljše varovanje zunanjih meja EU, da bi ohranili unijo brez notranjih meja. Treba je okrepiti tudi notranji trg in socialno varnost. Poleg tega se zavzema za enotno Evropo. Avstrija bo sicer polletno predsedovanje Svetu EU prevzela 1. julija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine