3.8 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Viktor Orban: Fidesz-KDNP ostaja najmočnejša politična sila na Madžarskem

Z osvojitvijo absolutne večine vseh oddanih glasov, je madžarska vladajoča koalicija Fidesz-KDNP še vedno obdržala tudi po nedeljskih volitvah odločilno prednost pred ostalimi strankami na Madžarskem. Opozicija je sicer res zmagala v Budimpešti in imenovan bo novi župan, ampak Budimpešta je sicer pomembna, a ne najpomembnejša, piše Zoltán Kovács na spletni strani abouthungary.hu. Bralcem predstavlja tudi ključne opombe k včerajšnjim volitvam:

Prvič, Fidesz-KDNP ostaja najmočnejša politična sila na Madžarskem in je v bistvu še povečala svojo prednost na madžarskem podeželju. Zmagali so v trinajstih od triindvajsetih mest, ki imajo samostojen status, prav tako pa so tudi zmagali v vseh devetnajstih podeželskih okrožjih. V sedemnajstih okrožjih imajo vsaj deset odstotkov poslancev več, kot vse opozicijske stranke skupaj. 

Drugič, v skupnem številu je več ljudi glasovalo za Fidesz-KDNP na nedeljskih volitvah, kot jih je na majskih volitvah za poslance Evropskega parlamenta, medtem, ko so opozicijske stranke glasove izgubile. Na majskih volitvah je za Fidesz glasovalo malenkost nad 1,7 milijona volivcev, preteklo nedeljo pa 1,8 milijona. Opozicijske stranke pa so pred petimi meseci dobile 1,6 milijona glasov, v nedeljo pa kakšnih tristo tisoč glasov manj. 

Tretjič, z višjo udeležbo kot pred štirimi leti (48,45% proti 44.30%) so madžarski volivci pokazali svojo zavezanost demokraciji in pravici, da izrazijo svojo izbiro na volitvah. 

Predsednik vlade Viktor Orban je o včerajšnjih volitvah dejal: »Bila je težka volilna kampanja. Bil je velik in odkriti politični spopad, takšen, kakršen mora tudi biti v demokraciji, zgrajeni na tekmovanju med strankami.« Orban je še dejal, da so nedeljske volitve nedvomno pokazale, da Fidesz-KDNP ostaja najmočnejša politična sila na Madžarskem. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine