30.3 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

(VIDEODOKAZ) Ukrajinsko potniško letalo je sestrelila iranska protiletalska raketa, Iranci to zanikajo, ukrajinski predsednik še vedno negotov

Ukrajinsko potniško letalo, ki je v sredo strmoglavilo kmalu po vzletu z mednarodnega letališča v Teheranu, je bilo pomotoma sestreljeno z iransko protiletalsko raketo, so za Fox News povedali predstavniki Pentagona. To je razvidno tudi z videoposnetka, ki kroži v javnosti, lahko si ga ogledate TUKAJ

 

Uradniki so izjavili, da razkritja ameriške obveščevalne službe kažejo na to, da je letalo pomotoma zadela raketa, ki jo je izdelala Rusija. Končalo se je tragično, vseh 176 ljudi na krovu je umrlo in to le nekaj ur po tem, ko je Iran z balističnimi raketami napadel dve oporišči ameriške vojske v Iraku. “Aboslutna tragedija”, je dejal ameriški uradnik, “hudo so zamočili”.

Iranci namreč za strmoglavljeno letalo krivijo “tehnične napake”, a preiskovalci so drugačnega mnenja. Sum potrjuje tudi dejstvo, da iranske oblasti zavlačujejo z dovoljenjem ukrajinskim preiskovalcem za pregled kraja strmoglavljenja in iskanje delcev raket. Pentagon pa je prepričan, da je letalo zrušilo ruska raketa SA15. Rusija je namreč dostavila Iranu leta 2007 29 Tor-M1 sistemov v okviru pogodbe, vredne 700 milijonov dolarjev.

Trump enakega mnenja, da je Iran sestrelil letalo

Sestrelitev letala z raketo je med glavnimi “teorijami”, saj je tudi na spletu mogoče najti informacije o najdenih ostankih rakete, ki so jih našli v bližini mesta strmoglavljenja, je dejal Oleksij Danilov, sekretar varnostnega sveta Ukrajine. Tudi ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da ne verjame, da je letalsko nesrečo povzročila mehanska okvara. “Letalo je letelo nad nevarno sosesko, nekdo je lahko z druge strani naredil hudo napako“, se je odzval. Danilov je naštel še druge možne vzroke za strmoglavljenje, kot je vojaški dron, ki se je zaletel v letalo, ne izključuje pa tudi možnost terorističnega napada.

Iranci zanikajo, da bi ukrajinsko potniško letalo zadela raketa, ukrajinski predsednik pa ni čisto prepričan glede tega

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes sporočil, da ne izključujejo možnosti, da je ukrajinsko potniško letalo v sredo nad Teheranom zadela raketa, a da tega še niso potrdili. Na Facebooku je še zapisal, da bo danes o strmoglavljenju letala govoril z ameriškim državnim sekretarjem Mikeom Pompeom.

“Različica z raketo ni izključena, vendar še ni potrjena,” je na Facebooku zapisal Zelenski.

Ponovil je še prošnjo, da Iran pošlje Ukrajini vse potrebne informacije za temeljito preiskavo. O strmoglavljenju pa namerava danes govoriti tudi s Pompeom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Naš cilj je, da ugotovimo neizpodbitno resnico,” je dodal.

Vse več dokazov je, da naj bi letalo v sredo sestrelila raketa iranske protiletalske obrambe. Med drugim ameriške, britanske in kanadske oblasti ob navedbah informacij obveščevalnih služb namigujejo, da je Iran verjetno nenamerno sestrelil letalo, na katerem je bilo 176 ljudi. Tragedija se je namreč zgodila le nekaj ur po iranskem raketnem napadu na iraški oporišči z ameriško vojsko.

Vodja Organizacije iranskega civilnega letalstva Ali Abedzadeh je sicer prepričan, da letala ni zadela raketa. “Ena stvar je gotova, tega letala ni zadela raketa,” je dejal danes na novinarski konferenci.

Ob tem so iz Teherana sporočili, da bodo lahko pri preiskavi, ki jo vodijo iranske oblasti, sodelovali tudi strokovnjaki iz ZDA, Francije, Kanada in družbe Boeing.

Ameriški Nacionalni odbor za varnost v prometu (NTSB) je že v četrtek sporočil, da se bo pridružil preiskavi. Zagotovili so, da so že imenovali strokovnjaka in da se bodo tako kot pri vsaki preiskavi vzdržali ugibanj o vzroku strmoglavljenja.

Letalo ukrajinske letalske družbe Ukraine International Airlines (UIA) je v sredo strmoglavilo samo tri minute po vzletu. Na letalu so bili večinoma tuji državljani. Med 167 potniki je bilo 82 Irancev, 63 Kanadčanov, deset Švedov, štirje Afganistanci, trije Nemci, trije Britanci ter dva Ukrajinca. Vseh devet članov posadke je bilo Ukrajincev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine