9.5 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

[Video] Vojaški puč v Gabonu, ki se je začel v zgodnjih jutranjih urah, naj bi se izjalovil

V z nafto bogati afriški državi Gabon je prišlo do vojaškega udara, ki je z oblasti odnesel družino Bongo. Ta je državi vladala zadnjega pol stoletja. Do poldneva so bili častniki, ki so sodelovali v udaru, že aretirani.

Na območju Gabona se je ponoči zgodil vojaški udar, v katerem je vojska z oblasti po poročanju Advancea zrušila predsednika Alija Bonga in njegovo družino. Bongo je na čelu države leta 2009 nasledil svojega očeta Omarja, ki je Gabonu vladal vse od leta 1967.

Gabonski vojaki so ob 4:30 zjutraj po lokalnem času zavzeli zgradbo državne radio postaje in prebrali kratko izjavo, v kateri so razglasili oblikovanje “Sveta za nacionalno obnovo”. Po pričevanjih se na ulicah gabonske prestolnice Libreville nahajajo tanki in druga vojaška vozila.

Trump pošilja vojake v Gabon
Bongo se že zadnja dva meseca zaradi poslabšanega zdravstvenega stanja ni nahajal v Gabonu, temveč je na zdravljenju v Maroku. Zanimiv drobec informacij je, da je ta teden ameriški predsednik Donald Trump sprejel odločitev, da v Gabon pošlje okoli 80 vojakov zaradi napetosti v Kongu.

Trump naj bi vojake v Gabon poslal z namenom zaščite ameriških državljanov zaradi strahov pred nasilnimi protesti v DR Kongo, kjer se trenutno ubadajo s predsedniškimi volitvami, spopadi militantnih skupin in drugim največjim izbruhom ebole.

Po zadnjih informacijah Euronewsa naj bi štiri od petih vojaških častnikov, ki so skušali izvesti vojaški udar v zgodnjih jutranjih urah, že aretirali, medtem ko je peti uspel pobegniti.

Video https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=gZFoSrhz-k8

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine