4.8 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

(VIDEO) V kemični tovarni v mestu Rouen na zahodu Francije izbruhnil večji požar

V kemični tovarni v mestu Rouen na zahodu Francije je zjutraj izbruhnil večji požar. Oblasti so izdale opozorilo lokalnim prebivalcem, naj preventivno ostanejo v zaprtih prostorih. Izpraznili so tudi območje 500 metrov okoli tovarne.

 VIDEO: Eksplozija med požarom v francoski kemični tovarni

Zagorelo je malo pred 3. uro zjutraj v skladiščnem prostoru tovarne Lubrizol, ki med drugim proizvaja maziva in dodatke gorivu. Nad območjem, na katerem živi okoli pol milijona prebivalcev, se vije gost črn dim. Proti požaru se še vedno bojuje 200 gasilcev s 60 gasilskimi vozili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prednostna naloga gasilcev je zavarovanje nevarnih proizvodov v tovarni, da bi preprečili poslabšanje stanja, je po poročanju časnika Le Figaro poudaril eden od gasilskih poveljnikov. Želijo tudi preprečiti, da bi se požar razširil na druge dele tovarne, ki leži le nekaj kilometrov stran od središča mesta s približno 100.000 prebivalci.

Zaenkrat ne poročajo o morebitnih žrtvah. Prav tako še ni jasno, ali prihaja do izpusta nevarnih snovi v zrak, vendar so se oblasti odločile, da izdajo preventivno opozorilo tamkajšnjim prebivalcem. “Panika ni potrebna, je pa treba biti previden,” je sporočil notranji minister Christophe Castaner, ki se je že odpravil v Rouen.

Zaprte so tako šole kot vrtci, ljudi, ki živijo v bližini tovarne, pa so oblasti pozvale, naj ne zapuščajo domov in ne opravljajo izhodov, ki niso nujni. Prav tako oblasti opozarjajo tiste, ki so prišli v stik s sajami požara, naj umijejo roke, prav tako je pred zaužitjem nujno umivanje sadje in zelenjave.

Požar predstavlja tudi nevarnost onesnaženja za Seno, eno glavnih rek v Franciji, ki iz Pariza priteče do Rouena, nato pa se pri Le Havru izteka v Rokavski preliv. Do onesnaženja reke bi lahko prišlo v primeru izlivanja voda iz bližnjih zadrževalnikov, je posvaril prvi mož Normandije Pierre-Andre Durand.

Tovarna, ki leži v bližini reke Sene, pripada ameriški multinacionalki Lubrizol, ki je v lasti ameriškega milijarderja, vlagatelja Warrena Buffetta. Leta 2013 so iz tovarne uhajale velike količine plina merkaptan, ki ima vonj po gnilem zelju ali pokvarjenih jajcih. Plin se je širil do Pariza in prek Rokavskega preliva na jug Anglije, kjer so prebivalci tarnali zaradi smradu.

Leta 2015 pa je iz tovarne v lokalni kanalizacijski sistem steklo 2000 litrov mineralnega olja, ki se uporablja v mazivih, še piše AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine