11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

[Video] Turške grožnje Evropski uniji: Če našo “operacijo” v Siriji označite za invazijo, vam bomo poslali 3,6 milijonov migrantov!

Potem, ko se je zaradi Erdoganove invazije v Sirijo oglasila EU, je turški predsednik Evropski uniji dal vedeti, da vkolikor bodo kritizirali njegov napad na Kurde, jim bo poslal milijone migrantov.

Kakor smo že poročali na Nova24TV, je visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Federica Mogherini obsodila turško invazijo, ki se je po nekaj dnevih zbiranja vojske na meji, začela v sredo, 9. oktobra 2019. “Enostransko ukrepanje Turčije ogroža napredek koalicije proti IS, spodkopava stabilnost celotne regije, povečuje trpljenje civilistov in povzroča dodatno razseljevanje.”

To ni bilo všeč turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, ki je EU poslal jasno sporočilo. “Ponavljam: Če boste skušali našo operacijo tam [v Siriji] prikazati kot invazijo, je naša naloga preprosta: odprli bomo vrata in vam poslali 3,6 milijonov migrantov.”

Odkar se je začela turška invazija, so Turki po poročanju Telegrapha ubili 109 “militantov”. Zaradi bojev med Turki in kurdskimi silami pa je brez doma ostalo do sto tisoč ljudi. Konvoji civilistov so se že odpravili proti jugu v mesta kot so Hasakah in Tel Temir.

Po začetnem bombardiranju turških položajev je sledila invazija kopenskih sil. Po trditvah sirijskega Rdečega polmeseca (ekvivalent našemu Rdečemu križu) je bilo ubitih pet civilistov, še 25, vključno s šestimi otroci, pa je bilo ranjenih.

Turški napad na Kurde v Siriji pa je v obsodbi Erdogana združil stare nasprotnike. Tako EU, Rusija, ZDA, kot Iran so si enotni v obsodbah Turčije. Odstopanja se pojavljajo v vzrokih zakaj je do tega prišlo.

Video https://www.youtube.com/watch?v=zb_XRVoizvo

Video https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=eBfEoEikJ2I

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine